Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ιαπωνία: Τρεις μήνες μετά την καταστροφή

Με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα οι Ιάπωνες τίμησαν τους νεκρούς απο την μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι.

Ενός λεπτού σιγή για τα 23.500 θύματα τήρησαν το Σάββατο οι Ιάπωνες, τρεις μήνες ακριβώς μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι. Τρεις μήνες μετά εξακολουθούν να αγνοούνται 8.000 άνθρωποι.

Οι πολίτες των πόλεων και των χωριών της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, που καταστράφηκαν, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Τιχόκου, την ίδια ακριβώς ώρα που πριν τρείς μήνες έγινε ο μεγάλος σεισμός των 9 βαθμών. Παράλληλα στο Τόκιο και σε άλλες μεγάλες ιαπωνικές πόλεις χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας να κλείσουν όλοι οι ιαπωνικοί πυρηνικοί σταθμοί.

"Ηρθε ο καιρός να περάσουμε σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας" δήλωσε ο Κούμι Νάιντο επικεφαλής της οργάνωσης Greenpeace στη συγκέντρωση του Τόκιο που έγινε στο τεράστιο πάρκο Γιογιόγκι, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας με τους διαδηλωτές να κρατούν ηλιοτρόπια και μαργαρίτες και να φωνάζουν συνθήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Μια αλλη πορεία πιό μαχητική κατέληξε στην έδρα της Tepco της ηλεκτρικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ που όλα έγραφαν τα συνθήματα: "Δεν θέλουμε πυρηνικά εργοστάσια", "Η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη".

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ τουλάχστον εκατό πορείες και συγκεντρώσεις έγιναν σήμερα σε όλη τη χώρα.

Ο ιάπωνας πρωθυπυοργός Ναότο Καν , που κατηγορήθηκε ότι δεν ενήργησε ταχέως και χειρίστηκε μάλλον κακά το τραγικό γεγονός προτίμησε να πάει σήμερα στη συγκέντρωση που έγινε λιμάνι Καμαϊσι.

"Είμαι αποφασισμένος να κάνω πράξη όλα όσα 'άκουσα σήμερα" τόνισε απευθυνόμενος στο πλήθος.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 90.000 Ιάπωνες εξακολουθούν να ζουν σε καταφύγια και κέντρα υποδοχής.(Διαβάστε τη σχετική είδηση)
newsit.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas