Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Κρητικό γαμοπίλαφο

Το κρητικό γαμοπίλαφο, κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να είναι μια επιβίωση ιταλικού ριζότο από την εποχή της Γαληνοτάτης Δημοκρατίς της Βενετίας, που οι Κρητικοί υιοθέτησαν με το δικό τους βέβαια τρόπο. Προσφέρεται στους παραδοσιακούς γάμους στην Κρήτη για ευγονία και πλούτο (αυτό συμβολίζει το ρύζι). Για τους ίδιους λόγους στο μεγάλο καζάνι βράζονται μαζί κρέας γίδας και κόκκορα.
Διαβάστε τη συνταγή αναλυτικά παρακάτω!


Υλικά:

2 κιλά γίδα
1 μικρό κοκκοράκι ελευθέρας βοσκής κομμένο στα δυο
1 κρεμμύδι
2 καρότο
1 φύλλο δάφνης
λίγο θυμάρι
Ρύζι Καρολίνα
χυμό 1 ½ λεμονιού
200-300gr στακοβούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε τα κρεάτα ολόκληρα, το κρεμμύδι, τα καρότα και το φύλλο δάφνης να σιγοβράζουν και 3-4 ώρες Όταν είναι έτοιμα τα κρέατα (ελέγχουμε κατά διαστήματα και αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό) τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, πετάμε τα καρότα και το κρεμμύδι και κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό (αν είναι πολύ λιπαρός τον αραιώνουμε με λίγο νεράκι) και το βάζουμε να βράσει μαζί με το ρύζι σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας αλάτι και το χυμό λεμονιού 5-8 λεπτά περίπου. Για μια κούπα ρύζι, χρειαζόμαστε τρεις κούπες ζωμό κρέατος. Τέλος, όταν είναι έτοιμο παίρνουμε το στακοβούτυρο και ανακατεύουμε (αν θέλετε έχετε κάψει σε ένα κατσαρολάκι πρώτα το στακοβούτυρο) με αυτό το πιλάφι που έχουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το θυμάρι. Το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Σερβίρουμε το ρύζι και λίγο από τα κρέατα σε ρηχό πιάτο ή αν θέλετε ξεψαχνίζετε τα κρέατα και τα ανακατεύετε μέσα στο πιλάφι.

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas