Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Καρδίτσα: Είχε κλέψει ακόμη και λείψανα Αγίου!

23 διακεκριμένες κλοπές-διαρρήξεις σε μονές, ναούς, στο μουσείο Χαρίλαου Φλωράκη αλλά και σε πινακοθήκη εξιχνιάστηκαν από τους άνδρες του τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το thebest.gr οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 51χρονο για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιατί από το 2006 είχε στην κυριολεξία "σαρώσει" εκκλησίες και μονές αλλά και έναν 76χρονο, που πουλούσε τα κλοπιμαία, στο Μοναστηράκι.

Ειδικότερα μετά από αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών που έφτασαν στα χέρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας και του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Καρδίτσας, συνέλαβαν τον δράστη ως ύποπτο για διακεκριμένες κλοπές και συγκεκριμένα διαρρήξεις Ιερών Μονών και Ιερών Ναών στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας.

Εξιχνιάστηκαν πέντε περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών, τις οποίες ο δράστης ομολόγησε. Συγκεκριμένα:

- Στις 07-05-2011 διέρρηξε την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας του Δ.Δ. Σάικας, Δήμου Αγράφων - Νομού Ευρυτανίας, αφαιρώντας μία οστεοθήκη με την κάρα του Αγίου Στυλιανού, ένα θυμιατό, ένα ευαγγέλιο, ένα μυροδοχείο, ένα δισκοπότηρο, έναν ασημένιο σταυρό και δύο κουταλάκια θείας κοινωνίας,
- Πριν δύο μήνες περίπου, αφαίρεσε από ιδιωτικό εξωκκλήσι στο Δ.Δ. Καναλίων Καρδίτσας, ένα παλιό θυμιατό και εκκλησιαστικά βιβλία,
- Πριν δύο μήνες περίπου, αφαίρεσε εικόνες Αγίων από τον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου του Δ.Δ. Μπελοκομίτη Καρδίτσας,
- Πριν ένα μήνα αφαίρεσε από τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής του Δ.Δ. Καροπλεσίου Καρδίτσας ένα σήμαντρο (καμπάνα) και
- Αρχές Φεβρουαρίου του έτους 2011 αφαίρεσε από εξωτερικό χώρο της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής του Δ.Δ. Ραχούλας Καρδίτσας μία καμπάνα είκοσι με τριάντα κιλών.

Από την προανάκριση προέκυψε επίσης ότι ο δράστης, από τον Οκτώβριο του 2066 έως και το Μαΐο του 2011, διέπραξε τις παρακάτω κλοπές:

- Διέρρηξε το μουσείο του Χαρίλαου Φλωράκη στον Ίταμο Καρδίτσας στη θέση Παλαιοζογλόπι, αφαιρώντας διάφορα προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια του εκλιπόντος Χαρίλαου ΦΛΩΡΑΚΗ.
- Διέρρηξε την Δημοτική Πινακοθήκη του Καροπλεσίου Καρδίτσας αφαιρώντας δέκα (10) έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής)
- Επιπλέον, εντόπιζε ερημικές εκκλησίες, ιερές μονές και εξωκκλήσια στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Καρδίτσας, κυρίως σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, παραβίαζε τις πόρτες εισόδου τους, εισέρχονταν σε αυτές και αφαιρούσε εικόνες , ευαγγέλια, ξυλόγλυπτα τέμπλα, τιμαλφή, εκκλησιαστικά είδη, πολύτιμα βιβλία και άλλα αντικείμενα λατρείας, τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονταν, μεταφέροντας και πωλώντας τα στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα διέρρηξε άλλες δεκαέξι 16 ιερές μονές και ιερούς ναούς στα Δ.Δ Οξυάς, Πετρίλου, Νεράιδας, Ξυνονερίου (δύο ναούς), Απιδιάς, Μπελοκομύτη, Φράγκου (δύο ναούς), Καππά, Χάρμα, Καναλίων, Δροσάτου, Καροπλεσίου, Κρύας Βρύσης και Αμαράντου Καρδίτσας.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο σπίτι και το πατρικό του δράστη στην πόλη της Καρδίτσας και στην Καστανιά Καρδίτσας, αντίστοιχα, καθώς και στο Ι.Χ. αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- τέσσερα (4) αρχαία χάλκινα νομίσματα (δύο Ελληνικά και δύο Ρωμαϊκά),
- πλήθος ευαγγελίων, παλαιών εκκλησιαστικών, ιστορικών, λογοτεχνικών και άλλων βιβλίων,
- φύλλα εφημερίδων χρονολογίας 1938, 1984 και 1985,
- ατομικά έγγραφα, ιστορικές σημειώσεις και κείμενα πολιτών χρονολογίας δεκαετίας 1930 κ.ε.,
- επτά (7) κουδουνάκια προερχόμενα από εκκλησιαστικά θυμιατά, στρατιωτικό τηλεφωνικό σύνολο διαβιβάσεων με χειροτηλέφωνο κ.α..
- διαρρηκτικά εργαλεία, κόφτες και τέσσερα ζεύγη γαντιών.

Επίσης, από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ακροπόλεως, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε κατάστημα - παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι στην Αθήνα, ιδιοκτησίας 76χρονου, στον οποίο ο συλληφθείς πωλούσε τα κλοπιμαία.

Κατά την έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε η οστεοθήκη μαζί με υπολείμματα λειψάνου, τα οποία είχε αφαιρέσει ο δράστης από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας στις 7 Μαΐου.

Επιπλέον κατασχέθηκε το Ι.Χ. αυτοκίνητο του 51χρονου.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κών Καρδίτσας, ενώ σε βάρος του 76χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Καρδίτσας και το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καρδίτσας.
Οι πολίτες σε βάρος των οποίων διαπράχθηκαν κλοπές των προαναφερομένων κατασχεμένων αντικειμένων καλούνται  να προσέλθουν στο Τ.Α. Καρδίτσας, μέχρι την 31 Μαΐου για αναγνώριση και απόδοση των ειδών που τους ανήκουν.
newsit.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas