Σάββατο 21 Μαΐου 2011

'Ερχεται έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα! - Αφορά πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες

- Κλιμακωτή η εφαρμογή της - Πως θα επιβληθεί
- Τον Σεπτέμβριο οι αυξήσεις στις αντικειμενικές
- 'Ολο και πιο κοντά στην μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%

Με κάθε τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει έσοδα στα ταμεία. Εχει ήδη στα συρτάρια - όπως γράφει ΤΟ ΕΘΝΟΣ - έτοιμο σχέδιο για νέα έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

Η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει προτείνει να μπει έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, όπως είχε συμβεί και τον Νοέμβριο του 2009.
Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να περάσουν από τα γκισέ της εφορίας.

Η τρόικα πάντως εμφανίζεται επιφυλακτική με το συγκεκριμένο μέτρο επειδή είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα χρειαστεί να αντικατασταθεί το 2012 με άλλο.

Ετσι, όσοι κατείχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μέσα στο 2010 θα πληρώσουν τρεις φορές φόρο για τα ακίνητά τους. Εκτός από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011, θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, ενώ όσοι δεν έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά για το 2009.

Κλιμακωτή εφαρμογή

Στην περίπτωση που αποφασιστεί η επιβολή έκτακτης εισφοράς, θα είναι ανάλογη με αυτήν που επιβλήθηκε το 2009, με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% για φορολογητέα αξία ακινήτων που υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 0,9% για αξία ακινήτων άνω των 3.000.000 ευρώ. Σαν εναλλακτικό σενάριο αν δεν προχωρήσει η έκτακτη εισφορά εξετάζεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου αναδρομικά από το 2010 αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή του στα φυσικά πρόσωπα. Με τη μείωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου του ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ ή ενδεχομένως και σε χαμηλότερα επίπεδα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» του ΦΑΠ.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, προκαλώντας ντόμινο επιβαρύνσεων στα ακίνητα.

Μάλιστα επειδή είναι πιθανόν το υπουργείο Οικονομικών να μην είναι έτοιμο να εφαρμόσει το σύστημα σταδιακής ανόδου των αξιών με βάση κριτήρια αγοράς, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές, τότε η αναπροσαρμογή θα γίνει με οριζόντιες αυξήσεις.

Οι αυξήσεις θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω σειρά φόρων και τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Στο πακέτο μέτρων 6 δισ. μελετάται το ενδεχόμενο μετατάξεων ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Επίσης, θα γίνουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2012 που θα πληρώσουν πάνω από 5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων και μοτοσικλετών στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011. Βέβαιη θεωρείται και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε χυμούς, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο που θα έχει ως επακόλουθο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas