Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Αποζημίωση - μαμούθ για θανατηφόρο τροχαίο λόγω διαφημιστικής πινακίδας

Με απόφαση του Αρείου Πάγου το δημόσιο υποχρεούται να καταβάλλει 550.000 ευρώ σε συγγενείς 18χρονου που σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο προσέκρουσε πάνω σε διαφημιστική πινακίδα.

Το δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει το ποσό των 550.000 ευρώ σε συγγενείς 18χρονου που σκοτώθηκε με το αυτοκίνητό του όταν μετά από "κόντρες" με άλλο αυτοκίνητο προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα, που βρισκόταν στη μεσαία διαχωριστική νησίδα της Λ. Βουλιαγμένης.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2007 στις 6 τα ξημερώματα. Δυο αυτοκίνητα έκαναν "κόντρες" στην Λ. Βουλιαγμένης. Στο ύψος του Αγίου Δημητρίου και σε σημείο που το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητος είναι τα 50 χλμ και ενώ τα δύο αυτοκίνητα έτρεχαν με ταχύτητα από 80 έως 120 χλμ και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς, ήρθαν σε επαφή και αμέσως ξέφυγαν απο την πορεία τους.

Το ένα αυτοκίνητο ανέβηκε στη διαχωριστική νησίδα, προσέκρουσε αρχικά σε τσιμεντένια βάση διαφημιστικής πινακίδας, στη συνέχεια έπεσε πάνω σε δέντρο, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και αφού έκανε περιστροφές, τελικά ακινητοποιήθηκε αναποδογυρισμένο.

Το δεύτερο αυτοκίνητο που το οδηγούσε γυναίκα ανέβηκε και αυτό στη διαχωριστική νησίδα στο σημείο που δεν υπήρχαν δέντρα, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και τελικά ακινητοποιήθηκε πάνω στη λεωφόρο. Στο δεύτερο αυτό αυτοκίνητο επέβαιναν τέσσερα άτομα. Τα δύο εκσφενδονίστηκαν έξω από το αυτοκίνητο, ενώ τα άλλα δύο τα απεγκλώβισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι δύο επιβάτες του πρώτου αυτοκινήτου που κάθονταν στο πίσω κάθισμα έχασαν τη ζωή τους. Οι συγγενείς του ενός που σκοτώθηκε σε ηλικία 18 ετών προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν υπήρχε η διαφημιστική πινακίδα το αυτοκίνητο θα περνούσε τη διαχωριστική νησίδα και θα ακινητοποιούνταν στο αντίθετο ρεύμα και χωρίς οι επιβάτες του να να τραυματιστούν θανάσιμα.

Οι δικαστές έκριναν ότι η τοποθέτηση της διαφημιστικής πινακίδας είναι παντελώς παράνομη, καθώς:

-Τοποθετήθηκε χωρίς άδεια του αρμοδίου Δήμου και χωρίς να αναγράφεται στην πινακίδα η επωνυμία και η διεύθυνση της διαφημιστικής εταιρείας, όπως προβλέπει η νομοθεσία,

-Τοποθετήθηκε κατά παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ο οποίος δεν επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων μέσα σε κατοικημένες περιοχές όταν το όριο ταχύτητας των οχημάτων είναι κάτω των 70 χ.λ.μ.,
- Ο επίμαχος Δήμος, όπως και η Γραμματεία Δημοσίων Έργων παρέλειψαν να λάβουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τη απομάκρυνση της διαφημιστικής πινακίδας.

Μετά απο όλα αυτά, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση με την οποία υποχρεούται το Δημόσιο να καταβάλει στους συγγενείς του 18χρόνου ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν το συνολικό ποσο των 550.000 ευρώ.
newsit.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas