Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Γαλλία: Καταγγέλει την καταστολή στο Ιράν και ζητεί κυρώσεις

Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικων ζήτησε την απελευθέρωση "όλων των πολιτικών κρατουμένων οι οποίοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα" και εκτίμησε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί παρά να "αυξήσει τις κυρώσεις" κατά των ηγετών αυτής της χώρας.

Σε άρθρο του που δημοσιεύται σήμερα στην εφημερίδα Le Monde, ο κ. Ζιπέ παρατηρεί ότι στο Ιράν, "εδώ και δύο χρόνια, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να χειροτερεύει", όπως προκύπτει από τις πληροφορίες για "μεγάλης κλίμακας συλλήψεις, την κακοποίηση και τα βασανιστήρια που υφίστανται οι κρατούμενοι, τον αυθαίρετο χαρακτήρα των ποινών και την αύξηση των εκτελέσεων των θανατοποινιτών, ήδη πάνω από 300 από την αρχή του έτους".

"Να μην ξεχνάμε ότι το Ιράν, όπου οι αρχές αρνούνται στο λαό τους το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, και όπου οι ηγέτες των κινημάτων της αντιπολίτευσης, οι Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί, ό ένας πρώην πρωθυπουργός, και ο άλλος πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κρατούνται σε απομόνωση", σημείωσε ο κ. Ζιπέ.

"Η Γαλλία δεν μπορεί να σιωπήσει.Είναι σε αυτό το πνεύμα, που η Γαλλία έχει υιοθετήσει, με τους ευρωπαίους εταίρους της, κυρώσεις κατά 32 αξιωματούχων υπεύθυνων για την καταστολή στο Ιράν", υπενθυμίζει.

"Με το πνεύμα αυτό, συνεχίζει ο υπουργός, καλούμε τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους φυλακισμένους που κρατούνται αυθαίρετα, και βεβαίως και τους κ.κ. Μουσαβί και Καρουμπί" .
newsit.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas