Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Από καριέρα καλά πάμε οι γυναίκες. Από σεξ τι γίνεται;

http://www.queen.gr/media/k2/items/cache/27051d5316c42af748d70b66ab80ef13_M.jpg?t=1306132418Όσο περισσότερες επιτυχίες έχει μια γυναίκα σε μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο... τόσο μειώνονται οι ευκαιρίες για ποιοτική, σταθερή, προσωπική σχέση. Η χειραφέτηση τώρα πληρώνεται. Μπορεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι ευκαιρίες για μόρφωση και επαγγελματική καριέρα να έχουν εκτοξευθεί για τις νεαρές ενήλικες γυναίκες ανά τον κόσμο, μια νέα έρευνα όμως που έγινε στο University of Texas στο Austin από κοινωνιολόγους, απέδειξε πως οι ευκαιρίες για σταθερές, μακρόχρονες σχέσεις έχουν πέσει κατακόρυφα. Οι ερευνητές Mark Regnerus και Jeremy Uecker στο νέο τους βιβλίο με τίτλο «Προγαμιαίο Σεξ στην Αμερική: Πως οι νεαροί Αμερικανοί γνωρίζονται, συντροφεύουν και σκέφτονται για τον γάμο» («Premarital Sex in America: How Young Americans Meet, Mate and Think About Marrying», Oxford, 2011) αναλύουν λεπτομερώς τις σεξουαλικές συμπεριφορές και εμπειρίες των Αμερικανών μεταξύ 18 και 23 χρονών. Η έρευνά τους παραβλέπει τα κλισέ για ασέλγεια που υπάρχουν μέσα στο, κυρίως, λευκό ελληνικό σύστημα, και αποσκοπεί σε μια διαφορετική ματιά πάνω στις εμπειρίες μιας πολύ ευρύτερης ομάδας ενηλίκων σε νεαρή ηλικία.
«Οι περιστασιακές συνευρέσεις τραβούν όλη τη προσοχή, αλλά η αλήθεια είναι πως το περισσότερο σεξ συμβαίνει στις σχέσεις», αναφέρει ο Regnerus.
Σε μια εποχή που ο γάμος δεν βρίσκεται καν στο μυαλό των νεαρών Αμερικανών, το βιβλίο αυτό παρέχει μια πληρέστερη κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό, για το πως η θέση του σεξ στις ρομαντικές σχέσεις έχει μετατοπιστεί και τι σημαίνουν όλα αυτά για τους ενήλικες σε νεαρές ηλικίες. Για μια πρώτη εικόνα, πάντως, ο κύριος ισχυρισμός των δύο ερευνητών είναι πως οι προοπτικές για μια ασφαλή σχέση είναι πιο ζοφερές ποτέ.
«Έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές, τόσο στη ρομαντική όσο και στη σεξουαλική συμπεριφορά κατά τα τελευταία 30 χρόνια», λέει ο Regnerus. «Το ένα είναι πως η "τιμή του σεξ" μεταξύ των άγαμων Αμερικανών έχει βουτήξει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.»
Η «τιμή του σεξ» κατά των Regnerus και τον Uecker, περιγράφεται ως το κόστος –για τους άντρες- του έρωτα, της κοινωνικής κατάστασης, της σταθερότητας και της δέσμευσης, τα οποία οι άντρες ανταλλάσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σεξ σε μια σχέση. Οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι, παρά τις επιτυχίες των γυναικών, οι σύγχρονες σχέσεις γίνονται πιο επικεντρωμένες στο αρσενικό από ποτέ, με τους άντρες να καταφέρνουν να κάνουν σεξ αρκετά πιο νωρίς και πιο συχνά –ένα γεγονός, ωστόσο, που τους παρέχει λιγότερες σχέσεις και αρκετά πιο αργά στη ζωή τους, απ' ότι συνέβαινε μια γενιά πριν.
«Είναι, εν μέρει, μία από τις ακούσιες συνέπειες της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής επιτυχίας των γυναικών», σχολιάζει ο Regnerus. «Οι γυναίκες δεν χρειάζονται πλέον τους άντρες. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο τρόπος ανάπτυξης των σχέσεων θα αλλάξει. Και έχει αλλάξει.»
«Οι οικονομικές και εκπαιδευτικές επιτυχίες των αντρών, συγκριτικά, έχουν μείνει πιο στάσιμες, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον στο οποίο όλο και λιγότεροι μορφωμένοι και οικονομικά ανεξάρτητοι άντρες επιλέγουν τους συντρόφους τους από μια αρκετά μεγαλύτερη ομάδα μορφωμένων και οικονομικά ανεξάρτητων γυναικών», επισημαίνει ο Regnerus, συνεχίζοντας «Αυτό έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία, η οποία δίνει την περισσότερη δύναμη στις σχέσεις στην κατεύθυνση των αντρών. Αντί να έχουμε άντρες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για γυναίκες, είναι οι γυναίκες, σήμερα, που αισθάνονται πως πρέπει να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για τους άντρες.»
Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν στοιχεία από τέσσερις εθνικές έρευνες και από δεκάδες, πρόσωπο με πρόσωπο, συνεντεύξεις για την κατάρτιση αυτής της πρωτοφανούς μελέτης.
Εκτός όλων των άλλων, αυτό που επίσης παρατηρήθηκε είναι πως οι άντρες έχουν γενικότερα λίγες συναισθηματικές συνέπειες που προκύπτουν από τις σεξουαλικές επιλογές τους, ενώ οι γυναίκες δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να αντιμετωπίσουν το σεξ «χωρίς δεσμεύσεις».
«Για αυτές, η δέσμευση είναι συχνά το στοιχείο που κάνει το σεξ ικανοποιητικό», λέει ο Regnerus. Οι γυναίκες επίσης, σημειώνει, «φαίνονται πολύ πιο ευτυχισμένες όταν βρίσκονται μέσα σε μια σχέση, από όταν δεν είναι.»
Το βιβλίο εξετάζει επίσης τις διαφορετικές σεξουαλικές συμπεριφορές και πρακτικές μεταξύ των συντηρητικών και τον φιλελεύθερων. Οι Συντηρητικοί έχουν τη τάση να παντρεύονται νωρίτερα, αλλά και να παίρνουν διαζύγιο νωρίτερα, ενώ οι φιλελεύθεροι συχνά εμφανίζουν μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο σεξουαλικού πειραματισμού πριν τον γάμο.
Ο Mark Regnerus είναι αναπληρωτής καθηγητής της Κοινωνιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Population Research Center στο University of Texas στο Austin, καθώς και συγγραφέας του «Απαγορευμένος Καρπός: Το Σεξ και η Θρησκεία στις Ζωές των Αμερικανών Εφήβων» («Forbidden Fruit: Sex and Religion in the Lives of American Teenagers», Oxford, 2007).
Ο Jeremy Uecker κέρδισε το διδακτορικό του στο University of Texas του Austin το 2010, και είναι μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Carolina Population Center στο University of North Carolina στο Chapel Hill.

queen

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas