Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τα δύσκολα θέματα ρίχνουν τις βάσεις

Τα δύσκολα θέματα ρίχνουν τις βάσειςΜέχρι στιγμής πλήττονται οι υποψήφιοι θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης...
Οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις θα περάσουν στην ιστορία ως οι δυσκολότερες των τελευταίων ετών, κυρίως για τους υποψήφιους της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Μέχρι στιγμής το «βατερλό» των υποψήφιων φαίνεται να είναι τα μαθηματικά τεχνολογικής, όπου οι διορθωτές εκτιμούν ότι τα ποσοστά αποτυχίας αναμένεται να ξεπεράσουν αυτά των προηγούμενων ετών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 80% των γραπτών είναι κάτω από τη βάση. Μεγάλο όμως είναι και το ποσοστό αποτυχίας στα μαθηματικά γενικής παιδείας.

«Οπως έχουν αγριέψει τα οικονομικά μέτρα που πλήττουν την κοινωνία, έτσι ακριβώς έχουν σκληρύνει και οι απαιτήσεις των πανελληνίων εξετάσεων»,δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής Γ. Χατζητέγας. «Μέχρι τώρα πλήττεται η θετική-τεχνολογική κατεύθυνση. Ετσι πρέπει να περιμένουμε να υποχωρήσουν οι βάσεις σε σχολές όπως φυσικομαθηματικές, πληροφορικής και στα πολυτεχνεία. Υποχώρηση των βάσεων και στις ιατρικές σχολές, δείχνει μέχρι στιγμής και η βιολογία που τα θέματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, σε σχέση πάντα με τα προηγούμενα χρόνια».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», καταλυτικός παράγοντας για τις θεωρητικές επιστήμες θα είναι η βαθμολόγηση των αρχαίων ελληνικών, μάθημα που χαρακτηρίζεται «βαρόμετρο» για τη διαμόρφωση των βάσεων σε περιζήτητες σχολές.

«Το υπουργείο Παιδείας» λέει ο Γ. Χατζητέγας, «φαίνεται πως στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων. Το 1974 έμπαιναν στα πανεπιστήμια 16.000 παιδιά και το 2000, πάνω από 85.000. Ωστόσο, πλησιάζει το 50% το ποσοστό των φοιτητών που τελικά εγκαταλείπει τις σπουδές του, είτε γιατί είναι απαιτητικές και δεν μπορούν να τα καταφέρουν, είτε γιατί διαπιστώνουν ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον ή προοπτική».

24ωρο

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas