Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Διχάζει η αναγνώριση προσώπων στο Facebook

Σε γρήγορη υποχώρηση και «συγνώμη» προχώρησε το Facebook, αντιμέτωπο με έντονες αντιδράσεις μετά την εμφάνιση ενός νέου συστήματος, το οποίο έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης προσώπων χρηστών.Όπως παραδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες του δημοφιλούς εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης, θα έπρεπε να .είχαν κάνει περισσότερα για να ενημερωθούν οι χρήστες πριν την εκκίνηση της λειτουργίας του εν λόγω συστήματος.


Το Tag Suggestions «σαρώνει» φωτογραφίες και «εντοπίζει» άτομα από τη λίστα φίλων τα οποία βρίσκονται σε αυτές. Αν και υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησής του, ήταν πολλοί αυτοί που παραπονέθηκαν πως δεν τους τέθηκε ποτέ το ερώτημα εάν το θέλουν ή όχι ενεργοποιημένο.

Η επίσημη θέση του Facebook είναι ότι σκοπός του συστήματος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας του «tagging» (της απόδοσης ονομάτων σε πρόσωπα που εμφανίζονται σε φωτογραφίες, η οποία μέχρι τώρα γινόταν «χειροκίνητα» από τον χρήστη). Είχε κάνει την πρώτη εμφάνισή του στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2010, αλλά μόλις τώρα ξεκίνησε τη λειτουργία του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γκράχαμ Κλούλεϊ, της εταιρείας διαδικτυακής ασφαλείας Sophos, είπε πως οι χρήστες ενοχλήθηκαν λιγότερο από το σύστημα αυτό καθαυτό και περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο λανσαρίστηκε.

«Για άλλη μία φορά, το Facebook φαίνεται να έχει ως default κατάστασή του το ελεύθερο 'μοίρασμα' των προσωπικών δεδομένων…πολλοί δεν νιώθουν άνετα σκεπτόμενοι ότι ένα site όπως το Facebook γνωρίζει πώς μοιάζουν και χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα χωρίς την άδειά τους» είπε σχετικά.

Ωστόσο, το Tag Suggestions δεν δίνει τη δυνατότητα εξακρίβωσης στοιχείων άλλων ατόμων από τις φωτογραφίες και μόνο. Όπως εξηγεί ο Κλούλεϊ, «καθώς οι φίλοι σας στο Facebook ανεβάζουν τα φωτογραφικά τους άλμπουμ, το Facebook προσπαθεί να εξακριβώσει εάν κάποια από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στις εικόνες μοιάζουν σε εσάς. Εάν σε κάποια περίπτωση βρεθεί ένα πρόσωπο που ενδεχομένως να είστε εσείς, τότε το Facebook προτρέπει έναν από τους φίλους σας να το 'μαρκάρει' με το όνομά σας…το tagging γίνεται ακόμα από τους φίλους σας, όχι από το Facebook. Αλλά είναι λίγο ανησυχητικό το ότι το Facebook 'πιέζει' κατά κάποιον τρόπο τους φίλους σας να σας κάνουν tag».

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι υπάρχουν «παρεξηγήσεις» σε σχέση με το τι κάνει το Tag Suggestions, αλλά παρόλα αυτά ζήτησε συγνώμη επειδή δεν ενημέρωσε επαρκώς τους χρήστες.

Το Facebook κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών του χωρίς άδεια- το 2009 είχαν προκληθεί αντιδράσεις σχετικά με το πόσο σύνθετη ήταν η πολιτική του ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

newscity1.net

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas