Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Εκρηκτικό το πρόβλημα των Σύρων προσφύγων που περνούν στην Τουρκία


Σε περιφραγμένο χώρο οι Σύροι πρόσφυγες στην τουρκία
Περισσότεροι από 2.400 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες με τους με προορισμό την Τουρκία, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον αριθμό να έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο 24ωρο.

«Έχουμε σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση στη Συρία», είπε ο κ.Νταβούτογλου από το Αμπού Ντάμπι ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι πρόσφυγες ξεπερνούν τους 2.400. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις μιλούσαν για μόλις 1.100 άτομα.

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Χατάι όπου συρρέουν οι πρόσφυγες κατοικείται από αραβικής καταγωγής πληθυσμό. Τα σύνορα των δύο χωρών στην περιοχή οριστικοποιήθηκαν το 1948 και αρκετές οικογένειες που κατοικούσαν σε γειτονικά χωριά ζουν πλέον εκατέρωθεν των συνόρων.

Ζήτησε παράλληλα από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ-Άσαντ να δράσει περισσότερο αποφασιστικά στο θέμα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Ήδη από την Τετάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι η Άγκυρα δεν θα κλείσει την πόρτα της στους πρόσφυγες από τη Συρία.

Παραταύτα, οι τουρκικές Αρχές έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα στα σύνορα με τη Συρία, φοβούμενες την επανάληψη μίας κρίσης προσφύγων ανάλογης με εκείνη του 1991, οπότε η επίθεση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ εναντίον των Κούρδων είχε προκαλέσει μαζική έξοδο προς την Τουρκία, οι τουρκικές αρχές.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν αποκλείσει κάθε πρόσβαση των δημοσιογράφων στον καταυλισμό που έστησε η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ ούτε η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ προσκλήθηκε στο κέντρο.

Εντωμεταξύ, η Ύπατη Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, κάλεσε τη Συρία να σταματήσει «την επίθεση εναντίον του λαού της» και δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 10.000 έχουν συλληφθεί από τον Μάρτιο.

Οι ακτιβιστές ανεβάζουν και άλλο τον αριθμό των νεκρών, όμως μέχρι δεν είναι σαφές πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα είναι ελεγχόμενα και οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν εκδιωχθούν.

Η Νάβι Πιλάι απηύθυνε έκκληση προς τη Δαμασκό να επιτρέψει την πρόσβαση στη χώρα επιτροπής έρευνας των καταγγελιών, μεταξύ των οποίων και η επίθεση από ένοπλες ομάδες κατά την οποία σκοτώθηκαν 120 μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο στρατός της Συρίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χώρα, μετακινείται σε θέσεις γύρω από την πόλη Τζισρ-αλ-Σουγούρ όπου τη Δευτέρα σκοτώθηκαν οι άνδρες των δυνάμεων ασφάλειας. Οι λεπτομέρειες για το περιστατικό παραμένουν ασαφείς, φαίνεται όμως ότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφάλειας ήρθαν αντιμέτωποι με ανταρσία στρατιωτών ή με ένοπλη εξέγερση, κάτι που αν ισχύει φέρνει τη Συρία πιο κοντά στον εμφύλιο.
Newsroom ΔΟΛ

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas