Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Kαμία συμφωνία για την ελληνική οικονομία - Ακόμα θολό το τοπίο

Κατά τη σχετική συζήτηση διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κάποια βήματα προόδου αλλά και με σημαντικά ζητήματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας, ολοκληρώθηκε η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνεδρίαση δεν έγιναν δηλώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η μορφή που θα λάβει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με τη λεγόμενη “πρωτοβουλία της Βιέννης” ( εθελοντική διακράτηση των ομολόγων και ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα όταν λήξουν) να κερδίζει έδαφος.

Κατά τη σχετική συζήτηση διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ζητούμενο παραμένει να βρεθεί ένας συμβιβασμός που δεν θα ερμηνευθεί από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στο Λουξεμβούργο θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να αποσυνδεθεί, εφόσον καμφθούν οι επιφυλάξεις από το ΔΝΤ, η απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης των δανείων από τη συνολική απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης που θα μπορούσε να ληφθεί στο Ecofin της 12ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επί της αρχής απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης μπορεί να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα στο Εurogroup και να υπάρξει μια σχετική δήλωση εγγύησης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με δέσμευση για νέο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εκταμίευση της 5ης δόσης τοποθετείται για τα μέσα Ιουλίου.
newsit.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas