Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Πρόσφυγες και καμμένη γη αφήνει πίσω του ο συριακός στρατός


Καταφύγιο στην τουρκική πλευρά αναζητούν χιλιάδες Σύροι πολίτες, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τη βία
Σύροι στρατιώτες και άρματα μάχης επιτίθενται και αποκόπτουν χωριά γύρω από την πόλη Τζισρ αλ-Σούγουρ, αφήνοντας πίσω τους καμμένη γη και χιλιάδες πρόσφυγες. Χιλιάδες Σύροι πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Τουρκία, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στέγασης και τροφής. Την ίδια ώρα στρατιώτες πολεμούν στρατιώτες σε μια προσπάθεια υπεράσπισης των πολιτών. Οι ΗΠΑ κάλεσαν ξανά τη Δαμασκό να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Ο συριακός στρατός πραγματοποίησε μέσα στο Σαββατοκύριακο επιχείρηση εναντίον της πόλης Τζισρ αλ-Σούγουρ, όπου σύμφωνα με το καθεστώς, σκοτώθηκαν 120 αστυνομικοί σε ενέδρα.

Αφού κατέλαβε τον έλεγχο της πόλης, στρατιώτες και τανκς πραγματοποίησαν επιθέσεις στα γύρω χωριά, αναγκάζοντας χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι ο στρατός εφαρμόζει πολιτική «καμμένης γης», καταστρέφοντας σπίτια και καλλιέργειες.

Ακτιβιστής δήλωσε ότι έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες στην πόλη Αρίχα, κοντά στο Τζισρ αλ-Σούγουρ.

Οι Αρχές δηλώνουν ότι αναζητούν «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για βίαια επεισόδια.

Χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Τουρκία τα τελευταία 24ωρα, έτοιμα να περάσουν τα σύνορα σε περίπτωση που ο στρατός κινηθεί εναντίον τους.

Χιλιάδες άλλοι έχουν περάσει ήδη τα σύνορα και βρίσκονται στην τουρκική πλευρά.

Ο αριθμός των Σύρων που έφθασαν στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τη βία στη χώρα τους, ανήλθε την Τρίτη σε 8.538 μετά την άφιξη στην Τουρκίας περίπου 2.000 νέων προσφύγων, έγινε γνωστό από επίσημη τουρκική πηγή.

Ανταποκριτής του BBC κάνει λόγο για τρομαγμένους πολίτες που αρνούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι την πτώση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, του Σύρου προέδρου.

Βρίσκονται στα σύνορα εδώ και αρκετές ημέρες και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα σίτισης και διαμονής.

Οι πρόσφυγες που περνούν τα τουρκικά σύνορα φιλοξενούνται σε τέσσερις καταυλισμούς στην επαρχία Χατάι.

Σύμφωνα με Σύρο ακτιβιστή, ο στρατός της Συρίας έχει παρατάξει άρματα μάχης στα σύνορα με το Ιράκ. «Περίπου δέκα άρματα μάχης και 15 με 20 οχήματα μεταφοράς στρατιωτών έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη Άμπου Καμάλ», 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Δαμασκού, δήλωσε ο ακτιβιστής.

Στρατιώτες πολεμούν στρατιώτες

Την Κυριακή, στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με άλλους στρατιώτες που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν του πολίτες της Τζισρ αλ-Σούγουρ.

Μάλιστα, ορισμένοι στρατιώτες έλαβαν θέσεις κοντά σε γέφυρες, προκειμένου να υπερασπιστούν την πόλη, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Στη Τζισρ αλ-Σούγουρ. Ο συριακός στρατός προχωρούσε, με τις δυνάμεις του πυροβολικού εμπρός και τα τανκς πίσω. Προσπάθησα να προστατεύσω τους πολίτες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνταγματάρχης Χουσέιν Χαρμούς, πρόσφυγας στη τουρκο-συριακή μεθόριο, κοντά στο χωριό του Γκιουβετσί.

«Μαζί μου αυτομόλησαν ομάδες στρατιωτών. Δεν είχαμε παρά ελαφρύ οπλισμό και νάρκες. Προσπαθήσαμε να παγιδεύσουμε τον συριακό στρατό για να τον καθυστερήσουμε και να επιτρέψουμε στους αμάχους να διαφύγουν από την πόλη» είπε, διευκρινίζοντας ότι τοποθέτησε νάρκες στην πορεία των συριακών δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ ζητούν τερματισμό της βίας

Η Ουάσινγκτον επανέλαβε τις εκκλήσεις της στη Συρία να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και των βίαιων επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ καταδίκασε την επιχείρηση της Συρίας, λέγοντας: «Ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να συμμετάσχει σε πολιτικό διάλογο. Είναι απαραίτητη μια μετάβαση. Εάν ο πρόεδρος Άσαντ δεν ηγηθεί αυτής της μετάβασης, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί».

Αναφερόμενος στα γεγονότα της πόλης Τζισρ αλ-Σουγούρ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, είπε: «Αυτό που συνέβη εκεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και αυτό που εξακολουθεί να συμβαίνει είναι αηδιαστικό και καταδικάζουμε αυτές τις βάρβαρες πράξεις με τον δυνατότερο τρόπο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
in.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas