Κυριακή 22 Μαΐου 2011

OHE: 300 νεκροί και 700 τραυματίες ο απολογισμός της εξέγερσης στην Τυνησία

Σύμφωνα με τον προηγούμενο απολογισμό της κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, 234 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, ενώ δεν αναφερόταν ο αριθμός των τραυματιών.

Περίπου 300 Τυνήσιοι σκοτώθηκαν και 700 ακόμη τραυματίστηκαν από τις 17 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του πρώην προέδρου Μπεν Αλι, και τις 14 Ιανουαρίου, ημέρα της αποχώρησής του, όπως δήλωσε ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Χουάν Μέντες, επικαλούμενος τον κυβερνητικό απολογισμό.

"Περίπου 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 700 τραυματιστεί στη διάρκεια των συγκρούσεων από τις 17 Δεκεμβρίου μέχρι τις 14 Ιανουαρίου", δήλωσε ο Μέντες σε συνέντευξη Τύπου από την Τύνιδα.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο απολογισμό της κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, 234 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, ενώ δεν αναφερόταν ο αριθμός των τραυματιών.

Εξάλλου ο Μέντες έκανε έκκληση για "ολοκληρωμένες έρευνες" και μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποτροπή των βασανιστηρίων στην Τυνησία.

Πάντως υπογράμμισε ότι τα βασανιστήρια συνεχίζονται στην Τυνησία, αν και η πρακτική αυτή δεν φαίνεται να είναι συστηματική.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 66 άνθρωποι, το ένα τρίτο των οποίων ανήλικοι, κρατήθηκαν μετά τις διαδηλώσεις της 12ης Μαΐου για 12 ώρες χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους ή την οικογένειά τους, πρόσθεσε ο εισηγητής.

"Τους ανάγκασαν να γονατίσουν και να παραμείνουν σε άβολες στάσεις", επεσήμανε ο Μέντες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αποδέιξεις για ανθρώπους που δέχθηκαν κλωτσιές, χτυπήθηκαν και τους έκαψαν με τσιγάρα.

Ο Μέντες ζήτησε από τη μεταβατική κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέριες για το πώς και πότε θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη πρώην αξιωματούχοι του Μπεν Αλι που συμμετείχαν σε βασανιστήρια.
newsit.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas