Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«Πολιτικά νεκρό» κηρύσσουν τον Μπερλουσκόνι τα δημοψηφίσματα στην Ιταλία


Μετά το ολέθριο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, την ταπεινωτική ήττα στο πρώην «κάστρο» του Μιλάνου, αλλά και το εξόχως... κολακευτικό εξώφυλλο του Economist που έκανε το γύρο του κόσμου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δέχεται άλλο ένα βαρύ χτύπημα στις κάλπες που στήθηκαν στην Ιταλία για τέσσερα σημαντικά δημοψηφίσματα -περιλαμβανομένης της απόρριψης κάθε σχεδίου για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και της κατάργησης του περιβόητου νόμου περί «εύλογου κωλύματος» που επιτρέπει στον Καβαλιέρε να απουσιάζει από τις δίκες.
Η συμμετοχή των εκλογέων στα τέσσερα δημοψηφίσματα ξεπέρασε το νομικά δεσμευτικό 50% και το «ναι» φθάνει το 95%, βάσει των αποτελεσμάτων που μεταδίδει το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το επόμενο κρίσιμο πολιτικό ραντεβού για τον Καβαλιέρε -ο οποίος είχε ζητήσει από τους Ιταλούς «να μην πάνε να ψηφίσουν και να προτιμήσουν τις παραλίες»- είναι τώρα εκείνο της 22ας Ιουνίου, όταν θα πρέπει να παρουσιασθεί στο Κοινοβούλιο για να διαπιστώσει εάν η κυβέρνησή του διαθέτει ακόμη την εμπιστοσύνη των βουλευτών.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων ο Μπερλουσκόνι αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι «η μεγάλη προσέλευση των πολιτών που εκφράσθηκαν ως προς τα δημοψηφίσματά μας αποδεικνύει ότι υπάρχει βούληση για συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων σε θέματα που αφορούν το μέλλον τους. Μια βούληση που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Σύμφωνα με τον Καβαλιέρε, «ακόμη και όσοι πιστεύουν ότι το δημοψήφισμα δεν είναι το πιο ενδεδειγμένο μέσο για την αντιμετώπιση πολύπλοκων θεμάτων, βλέπουν ξεκάθαρα οτι η θέληση των Ιταλών είναι σαφής και καλύπτει όλα τα θέματα των δημοψηφισμάτων». Καταλήγοντας αναφέρει ότι «η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο πρέπει να αποδεχθούν πλήρως τα σημερινά αποτελέσματα».

Η συμμετοχή στα δημοψηφίσματα φθάνει το 57%, σε μία μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης που είχε δώσει πολιτικό χαρακτήρα στη διαδικασία και ήλπιζε σε προσέλευση άνω του 50% για να είναι έγκυρη και νομικά δεσμευτική η ψηφοφορία. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ζήτησε ήδη την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Τα τέσσερα δημοψηφίσματα αφορούν την απόρριψη της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης, την κατάργηση του υποχρεωτικού ποσοστού κέρδους των εταιριών που διαχειρίζονται τα δίκτυα ύδρευσης, την κατάργηση κάθε σχεδίου για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί «εύλογου κωλύματος» που επιτρέπει στον Μπερλουσκόνι να μην παρουσιάζεται στις δίκες του επικαλούμενος πολιτικές υποχρεώσεις.

Βάσει των στοιχείων που έδινε το ταλικό υπουργείο Εσωτερικών στις 19:33 (ώρα Ελλάδος, 17:33 ώρα Ιταλίας), το «ναι» κερδίζει στο πρώτο δημοψήφισμα για τα δίκτυα ύδρευσης με 95,66%, στο δεύτερο με 96,10%, στο τρίτο δημοψήφισμα για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας με 94,57% και στο τέταρτο για το «εύλογο κώλυμα» με 95,02%.

«Ο Μπερλουσκόνι είναι πολιτικά νεκρός και η πτώση του είναι πολύ πιο σύντομη απ' ότι νομίζαμε. Έχασε τις δημοτικές εκλογές, το μετριοπαθές κέντρο στη Βουλή τον εγκατέλειψε και τώρα χάνει και τα δημοψηφίσματα» αναφέρει ο σχολιαστής της Corriere della Sera Άλντο Κατσούλο.

«Είναι, όντως, μια αρνητική εξέλιξη για τον Καβαλιέρε, αλλά στην θέση του δεν θα αυτοκτονούσα. Δεν είχαμε, ούτως ή άλλως, ιδιωτικά δίκτυα ύδρευσης στη χώρα μας, ούτε πυρηνική ενέργεια. Ο δε νόμος για τις δίκες του Μπερλουσκόνι, είχε ήδη αποδυναμωθεί από τους ανώτατους δικαστές» σημειώνει από την πλευρά του ο Βιτόριο Φέλτρι, αναλυτής της εφημερίδας Il Giornale, που ανήκει στον αδελφό του Μπερλουσκόνι.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων οι διοργανωτές των δημοψηφισμάτων ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στην κεντρική πλατεία του Πάνθεον στη Ρώμη. Πανηγυρισμοί και στο Διαδίκτυο, κυρίως στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Facebook, που ήταν ένα από τα κύρια μέσα που χρησιμοποίησαν για την εκστρατεία τους.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιορίσθηκε να δηλώσει ότι «με τα αποτελέσματα αυτά, η Ιταλία θα πρέπει να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια». Επιστρέφοντας στην ιδιωτική του κατοικία, στο Μέγαρο Γκρατσιόλι, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

«Σήμερα οργανώθηκε ένα δημοψήφισμα για το δικαίωμα στο διαζύγιο. Για το διαζύγιο της Ιταλίας από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, που βρίσκεται σε διαφορετική τροχιά και ημισφαίριο από εκείνο της χώρας μας» δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο επικεφαλής του επίσης κεντροαριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών Αντόνιο Ντι Πιέτρο, τονίζοντας ότι «πρέπει να καταφέρουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση με μια πραγματική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μέχρι σήμερα αποδείξαμε ότι ξέρουμε να κάνουμε αντιπολίτευση, τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε».

Εκ μέρους της κυβερνητικής συμμαχίας, ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι υπογράμμισε μιλώντας στην Corriere della Sera ότι «χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή πορείας, με ένα νέο θαρραλέο κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία. Διαφορετικά, καλύτερα να πάμε να ψηφίσουμε».
Newsroom ΔΟΛ

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas