Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές λαχανικών προκαλεί εντάσεις με την ΕΕ


Εντάσεις  προκαλεί η ρωσική απαγόρευση για την εισαγωγή οπωροκηπευτικών από την ΕΕ, εν όψει μάλιστα και της ευρωρωσικής Συνόδου που γίνεται στο Νίζνι Νόβγκορντ στις 9 και 10 Ιουνίου. Και ενώ ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ δηλώνει ότι ελπίζει να έχει διευθετηθεί το θέμα μέχρι τότε, η Μόσχα επιμένει ότι «δεν αίρει την απαγόρευση» μέχρι να βρεθεί η πηγή του βακτηρίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε την Παρασκευή την επιλογή της απαγόρευσης, μιλώντας για «δηλητηριώδη» αγγούρια, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να άρει την απαγόρευση μέχρι οι Ευρωπαίοι να ανακαλύψουν την πηγή του βακτηρίου.

«Δεν μπορούμε για χάρη κάποιων να δηλητηριάσουμε τους πολίτες μας, μιας και υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από αυτά τα προϊόντα» δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα, Φερνάντο Βαλενζουέλα, χαρακτήρισε την απαγόρευση της Ρωσίας «άδικη» και δήλωσε ότι αυτή μπορεί να υπονομεύσει τις πιθανότητες της χώρας να εισέλθει φέτος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η ρωσική κυβέρνηση με τη σειρά της δήλωσε ότι δεν υποχρεούται να εφαρμόζει τους κανόνες του ΠΟΕ, στον οποίο δεν έχει γίνει δεκτή.

Η Μόσχα προσπάθησε να ρίξει τους τόνους τη Δευτέρα.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, δήλωσε ότι ελπίζει πως μέχρι την ευρωρωσική Σύνοδο θα έχει διευθετηθεί το ζήτημα.

«Ελπίζω ότι στις εναπομείνασες ημέρες έως τη Σύνοδο θα έχουν γίνει οι απαραίτητες διασαφηνίσεις στο ζήτημα αυτό» είπε ο Βλ.Τσιζόφ μιλώντας από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Ο Βλ.Τσιζόφ πρόσθεσε υπάρχουν εσωτερικές αντιφάσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ, ακόμη και εσωτερικά εμπόδια στη διακίνηση λαχανικών και ζήτησε να μην γίνονται υπερβολές για τις επιπτώσεις της απαγόρευσης στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας.

«Καμία οικονομική απώλεια δεν συγκρίνεται με την ανθρώπινη ζωή», είπε, εκφράζοντας κατανόηση για τις απώλειες που υφίστανται οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, όμως χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της ΕΕ «περίεργες και ανεξήγητες», εκτιμώντας ότι στο επικείμενο ευρωρωσικό φόρουμ θα υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντα θέματα προς συζήτηση.

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Τζενάντι Ονίσενκο, γενικός υγειονομικός αρχίατρος της Ρωσίας, εξέφρασε τη δυσπιστία της Μόσχας για τις νέες ερμηνείες στο διατροφικό σκάνδαλο, διερωτώμενος σε άρθρο του σε ρωσική εφημερίδα -σχετικά με την εκδοχή για τις φύτρες φασολιού- «πώς είναι δυνατόν μία φάρμα να έγινε αιτία οξείας εντερικής λοίμωξης, η οποία σκότωσε 22 άτομα και έχει ήδη διαγνωστεί σε 13 χώρες της Ευρώπης και σε 2.300 άτομα;».

«Οι ευρωπαϊκές διατάξεις διερεύνησης επιδημιών και των τεχνολογιών τήρησης της ασφάλειας των προϊόντων διατροφής, έχουν δημιουργηθεί προς όφελος της οικονομίας και όχι για την προστασία της υγείας του ανθρώπου, γι’ αυτό και αυτές οι διατάξεις πρέπει να επανεξεταστούν» δήλωσε.

Η γενική διεύθυνση υγείας και προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή της ΕΕ, «δεν τα καταφέρνει» πρόσθεσε και πρότεινε πρότεινε να δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα συνεργασίας μεταξύ επιδημιολόγων, βακτηριολόγων και να διευθετήσουν, σε διεθνές επίπεδο, την κατάσταση με την αιμορραγική επιδημία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αρχίατρο, έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντηθούν τέσσερα ερωτήματα της ρωσικής πλευράς για την πηγή της επιδημίας και σαφής δέσμευση ότι έχει ελεγχθεί έτσι ώστε να γίνει δυνατή η άρση της απαγόρευσης στην εισαγωγή οπωρολαχανικών.

Πρόσθεσε ότι επίσημη απάντηση δεν έχει λάβει, και τόνισε ότι η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει «οπότε λόγος για άρση της απαγόρευσης δεν υπάρχει».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas