Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ένεση ρευστότητας 20 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ


Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ελλάδας σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα
Στη χορήγηση ρευστότητας ύψους 20 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωσης προς την Ελλάδα, διευκολύνοντας την εκταμίευση πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
  Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με συνέντευξη που παραχώρησε σε βελγική εφημερίδα προανήγγειλε την αναστολή της υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως οι κοινοτικοί πόροι θα εκταμιεύονται άμεσα, καθώς δεν θα απαιτείται η εθνική συμμετοχή.
Ο Γιούνκερ πρότεινε το 100% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων περιφερειακής πολιτικής και του Ταμείου Συνοχής για την Ελλάδα να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αναπτυξιακές δράσεις στήριξης της πραγματικής οικονομίας θα χρηματοδοτούνται άμεσα, καθώς θα παρακαμφθεί το σκέλος συγχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σημειώνεται πως στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μάιου εκταμιεύθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόλις 1,7 δισ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είχαν εκταμιευθεί 3,4 δισ. ευρώ, καθώς για λόγους εξωραϊσμού του Προϋπολογισμού οι πληρωμές του Προγράμματος γίνονται με το σταγονόμετρο, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της απορροφήσεως των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Με τις προτεινόμενες αλλαγές η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής τα περίπου 6,8 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αναξιοποίητα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κονδύλια που είτε θα διαθέσει για την μείωση του ελλείμματος, είτε θα χρησιμοποιήσει για αναπτυξιακά προγράμματα.

Newsroom ΔΟΛ

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas