Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Δεν θα δημοσιευτεί η φωτογραφία του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν


Κατά της δημοσίευσης τάχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να μην εγκρίνει τη δημοσίευση φωτογραφιών του νεκρού Οσάμα μπιν Λάντεν, δίνοντας τέλος στη σχετική συζήτηση που ανέκυψε μετά την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων για την εξόντωση του ηγ΄’ετη της Αλ Κάιντα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοτώσαμε τον Μπιν Λάντεν» είπε στη συνέντευξη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε «Δεν θα τον ξαναδείτε να περπατά στη γη».

Στη συνέντευξη του ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ακόμη ότι η δημοσίευση της φωτογραφίας θα προκαλούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλειας της χώρας. Διευκρίνισε δε ότι δεν θα ήθελε οι φωτογραφίες να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς λόγους από την Αλ Κάιντα.

Η τελική απόφαση ελήφθη μετά από διαβούλευση με τα μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας της χώρας, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη νομική διάσταση του ζητήματος, η επιχείρηση, είπε ο Λευκός Οίκος, ήταν «απόλυτα συνεπής με τους νόμους» ενώ πρόσθεσε ότι αν ο Οσάμα μπιν Λάντεν παραδίδονταν, η παράδοση θα γινόταν δεκτή.

Όπως μετέδωσε το NBC η τελική απόφαση θα λαμβάνονταν την Τετάρτη και ενώ είχαν προηγηθεί αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε την Τρίτη ότι υπάρχουν φωτογραφίες αλλά είναι «φρικιαστικές» και θα μπορούσαν να εξάψουν πνεύματα. Όπως έγινε γνωστό ο Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε δύο φορές, στο κεφάλι (πάνω από το αριστερό μάτι) και στο στήθος.

Άλλες πληροφορίες, από το CNN αυτή τη φορά, μιλούσαν για τρία σετ φωτογραφιών με το νεκρό Μπιν Λάντεν αλλά και από τη ταφή στην Αραβική Θάλασσα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε στο CNN την Τρίτη ότι υπάρχει «αυξανόμενη συναίνεση» για τη δημοσίευση της φωτογραφίας, αν και τονίζει ότι δεν υπάρχει ομοφωνία γι' αυτό και ότι «υπάρχουν κατανοητοί δισταγμοί».

Παρά ταύτα, ο Λέον Πανέτα, επικεφαλής της CIA, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα δημοσιευτούν τελικά οι φωτογραφίες πριν ο Λευκός Οίκος σπεύσει να διευκρινίσει ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Είχαν υπάρξει και αντιφατικές δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά το θάνατο του Μπιν Λάντεν και το αν ήταν οπλισμένος ή όχι. Όπως έγινε γνωστό ο ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν ήταν ένοπλος αλλά αντιστάθηκε στους Αμερικανούς που εισέβαλλαν στην κατοικία όπου διέμενε στο Αμπονταμπάντ.

Η εκδήλωση αντίστασης δεν χρειάζεται όπλο, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

* Ο πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να μεταβεί την Τετάρτη στο Σημείο Μηδέν, όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι προκειμένου να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των περίπου 3.000 θυμάτων της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Θα συναντηθεί ακόμη κατ’ιδίαν με μέλη οικογενειών των θυμάτων.

Newsroom ΔΟΛ

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas