Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ο ελλιπής ύπνος προσθέτει κιλά

Παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά τη νύχτα, έχουν περισσότερες πιθανότητες... να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία.Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού "ΒΜJ" και παρακολούθησε 244 παιδιά μεταξύ 3 και 7 ετών, ο περισσότερος ύπνος σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος.

Τα παιδιά εξετάζονταν κάθε 6 μήνες και μετριόταν το βάρος, το ύψος και το σωματικό τους λίπος. Οι συνήθειες ύπνου και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας καταγράφηκαν στις ηλικίες 3, 4 και 5 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσα παιδιά κοιμόνταν λιγότερο τα πρώτα χρόνια της ζωής τους αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος στην ηλικία των 7 ετών.

Η σχέση παρέμενε, ακόμα και όταν άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το φύλο και η φυσική δραστηριότητα ελήφθησαν υπόψη.

Στις προτεινόμενες αιτίες της σχέσης περιλαμβάνονται η περισσότερη ώρα για φαγητό και οι ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν την όρεξη.

Οι καθηγητές Francesco Cappuccio και Michelle Miller, από το Πανεπιστήμιο του Warwick, ανέφεραν ότι δεν θα ήταν κακό να συμβουλέψουμε ανθρώπους ότι η τακτική μείωση των ωρών ύπνου μπορεί να συμβάλει στην μακροχρόνια κακή υγεία σε ενήλικες και παιδιά.

Ο Dr Ian Maconochie, από το Royal College of Paediatrics and Child Health, δήλωσε ότι παιδιά κάτω των 5 ετών γενικά κοιμούνται κατά μέσο όρο 11 ώρες.

Πρόσθεσαν ωστόσο ότι, ποσοστό 20% των παιδιών αυτής της ηλικίας έχει πρόβλημα με τον ύπνο και ήδη γνωρίζουμε ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει σημαντική επίδραση στην προσοχή, τη μνήμη και τη σχολική απόδοση.

http://www.newsbomb.gr/


Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas