Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η Σελήνη έχει τόσο νερό, όσο και η Γη

Η Σελήνη, όχι μόνο έχει νερό, αλλά η ποσότητά του... να είναι τουλάχιστον 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Την σχετική ανακοίνωση είχε κάνει τον Ιούνιο του 2010 μία ομάδα αμερικανών γεωλόγων από το Ινστιτούτο Επιστημών Carnegie της Ουάσιγκτον. Σήμερα ξανάρχεται στην δημοσιότητα λόγω της δημοσίευσης της μελέτης στην διαδικτυακή έκδοση του αμερικανικού επιστημονικού περιοδικού Science.


Στο παραπάνω κατέληξαν οι ερευνητές μετά την ανάλυση του μετάλλου που υπήρχε στις σεληνιακές πέτρες οι οποίες έφτασαν στη γη με τη διαστημική αποστολή του Apollo 17, στην τελευταία αποστολή στο φεγγάρι το Δεκέμβριο του 1972, αλλά και από ένα σεληνιακό μετεωρίτη που βρέθηκε στη Βόρεια Αφρική.

Σε αυτά εντόπισαν συγκεντρώσεις νερού και πτητικών στοιχείων όπως το φθόριο, το χλώριο και το θείο, σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές που έχουν μετρηθεί σε στερεοποιημένο μάγμα από τη Γη.
Ωκεανός βάθος 1 μέτρου!

Μιλώντας στο BBC το περασμένο καλοκαίρι, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Φράνσις Μακ Κάμπιν, είχε διευκρινήσει ότι η περιεκτικότητα της Σελήνης σε νερό είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι πίστευαν στο παρελθόν. Και για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό είχε πει τότε:

"Αν μπορούσαμε να πάρουμε όλο το νερό που υπήρχε μέσα στους βράχους της Σελήνης και να το "σκορπίσουμε" στην επιφάνεια της, θα δημιουργούσαμε έναν ωεκανό βάθους ενός μέτρου που θα σκέπαζε ολόκληρο το Φεγγάρι"!

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το νερό στο φεγγάρι προέρχεται από κομήτες και μετεωρίτες που έπεσαν στο σεληνιακό έδαφος κατά καιρούς.

Η Σελήνη έχει τόσο νερό, όσο και η Γη!


Δίνοντας ακόμη περισσότερα στοιχεία, η μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρει ότι το εσωτερικό της Σελήνης περιέχει όσο νερό διαθέτει και η Γη, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση τη θεωρία της δημιουργίας του φυσικού δορυφόρου της Γης.

"Τα δείγματα του μάγματος που εκτινάχθηκαν από μεγάλα βάθη από τη σεληνιακή ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, είναι το καλύτερο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να εκτιμήσουμε την ποσότητα του νερού στο εσωτερικό της Σελήνης", δήλωσαν οι ερευνητές.
" Το εσωτερικό της Σελήνης φαίνεται να είναι αρκετά παρόμοιο με το εσωτερικό της Γης ως προς αυτά που γνωρίζουμε για την αφθονία του νερού", προσθέτουν.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύει τη θεωρία ότι η Γη και η Σελήνη έχουν μια κοινή προέλευση, αλλά αναγκάζει επίσης τους επιστήμονες να επανεξετάσουν τον τρόπο δημιουργίας της Σελήνης.
Δεν λείπουν πάντως και οι επιστημονικές απόψεις που εκφράζουν μια εντελώς διαφορετική εκτίμηση για την ύπαρξη ή μη νερού στη Σελήνη.

24ωρο

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas