Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στενάζει η αγορά ακινήτων στην Αθήνα - Οι ακριβότερες και οικονομικότερες περιοχές

Τα υψηλότερα επίπεδα ζητούμενων τιμών νεόδμητων κατοικιών εμφανίζονται στις παραθαλάσσιες περιοχές της Σαρωνίδας, της Ραφήνας και του Πόρτο Ράφτη και κυμαίνονται από 2.500 ευρώ έως 3.600 ευρώ/τ.μ.

Η αγορά κατοικίας στο Νομό Αττικής χαρακτηρίζεται από περιορισμένο αριθμό πράξεων και περιορισμένη απορρόφηση του διαθέσιμου αποθέματος νεόδμητων κατοικιών. Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται μείωση των ζητούμενων επιπέδων τιμών στις περισσότερο ακριβές περιοχές και σύγκλιση των τιμών ανάμεσα σε περιοχές με ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της Eurobank EFG Property.

Συγκεκριμένα, για την Ανατολική Αττική προέκυψε ότι περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο απόθεμα νεόδμητων κατοικιών είναι το Μαρκόπουλο, τα Σπάτα, η Ραφήνα, το Λαύριο και ο Γέρακας. Βασικός παράγοντας ο οποίος καθορίζει την αξία των ακινήτων στην Ανατολική Αττική είναι η προσφερόμενη θέα στη θάλασσα και η εγγύτητα σε αυτή.

Τα υψηλότερα επίπεδα ζητούμενων τιμών νεόδμητων κατοικιών εμφανίζονται στις παραθαλάσσιες περιοχές της Σαρωνίδας, της Ραφήνας και του Πόρτο Ράφτη και κυμαίνονται από 2.500 ευρώ έως 3.600 ευρώ/τ.μ. Στις μεσαίες περιοχές της Ανατολικής Αττικής όπως είναι η Παλλήνη, ο Γέρακας, η Νέα Μάκρη, τα Γλυκά Νερά και η Παιανία οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων κατοικιών κυμαίνονται από 2.200 ευρώ έως 2.800 ευρώ/τ.μ. Στις οικονομικότερες περιοχές, με ζητούμενες τιμές νεόδμητων κατοικιών από 1.800 έως 2.300 ευρώ/τμ συγκαταλέγονται τα Σπάτα, το Λαύριο, το Μαρκόπουλο, το Κορωπί και η Αρτέμιδα.

Οι περιοχές των Δυτικών Προαστίων της Αττικής διαθέτουν στην πλειονότητά τους περιορισμένο απόθεμα νεόδμητων διαμερισμάτων. Οι ζητούμενες τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων σημείωσαν συγκρατημένη υποχώρηση, ενώ το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών επικεντρώθηκε κυρίως στις παλαιές οικονομικότερες κατοικίες. Στις ακριβότερες περιοχές περιλαμβάνονται το Χαϊδάρι, το Γαλάτσι, η Αλσούπολη, η Καλογρέζα και τα Πευκάκια της Νέας Ιωνίας όπου οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 2.300 και 2.800 ευρω/τ.μ.

Ακριβότερη περιοχή αποτελεί το Δάσος Χαϊδαρίου. Στις μεσαίες περιοχές όπως είναι το Ίλιον, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Νέα Χαλκηδόνα, η Πετρούπολη, η Μεταμόρφωση και η Νέα Ιωνία, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 2.100 ευρώ και 2.600 ευρώ/τ.μ. Στις οικονομικές περιοχές των δυτικών προαστίων στις οποίες συγκαταλέγονται οι Αχαρνές, το Καματερό, η Αγία Βαρβάρα και οι Άγιοι Ανάργυροι, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 1.800 και 2.200 ευρώ/τ.μ.

Στα Νότια Προάστια της Αττικής το αγοραστικό ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε παλαιές και οικονομικότερες κατοικίες. Οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις των ζητούμενων τιμών νεόδμητων κατοικιών σε σχέση με το 2009 σημειώθηκαν στο Παλαιό Φάληρο, στο Καλαμάκι και στη Βάρκιζα. Στις πολύ ακριβές περιοχές των νοτίων προαστίων, στις οποίες συγκαταλέγονται η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βάρκιζα, το Κάτω Ελληνικό και ο λόφος Πανί του δήμου Αλίμου, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 3.500 και 5.000 ευρώ/τ.μ. ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα επίπεδα ζητούμενων τιμών είναι μεγαλύτερα. Στις ακριβές περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως είναι το κεντρικό Παλαιό Φάληρο, το Καλαμάκι και τα ακριβά σημεία της Νέας Σμύρνης, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ/τ.μ. Στις μεσαίες περιοχές των νοτίων προαστίων, στις οποίες περιλαμβάνονται το Άνω Καλαμάκι, το Άνω Ελληνικό (Σούρμενα), η Άνω Γλυφάδα (Τερψιθέα) και η Αργυρούπολη, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 2.700 και 3.300 ευρώ/τ.μ. Στις οικονομικές περιοχές όπως είναι η Καλλιθέα, ο Άγιος Δημήτριος και η Άνω Νέα Σμύρνη, τα επίπεδα ζητούμενων τιμών νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 2.400 έως 3.000 ευρώ/τ.μ.

Τέλος, ο Πειραιάς και τα νοτιοδυτικά προάστια του Δήμου χαρακτηρίζονται από υποχώρηση των ζητούμενων τιμών νεόδμητων κατοικιών με τα υψηλότερα επίπεδα υποχώρησης να σημειώνονται στα Καμίνια και στο Νέο Φάληρο. Το μεγαλύτερο απόθεμα νεόδμητων κατοικιών εντοπίζεται στο Κερατσίνι, τη Νίκαια, το Πέραμα, την Αγία Σοφία, τα Καμίνια και το Νέο Φάληρο. Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών παρουσιάζονται στο παραλιακό μέτωπο της Aκτής Θεμιστοκλέους και της Aκτής Μουτσοπούλου καθώς και στην Καστέλλα κυρίως λόγω της προσφερόμενης θέας στη θάλασσα. Στις μεσαίες περιοχές του Πειραιά, στις οποίες συγκαταλέγονται η Καλλίπολη, το Χατζηκυριάκειο και η Φρεαττύδα, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 2.500 έως 2.900 ευρώ/τ.μ., ενώ στις οικονομικές περιοχές όπως είναι τα Καμίνια, η Αγία Σοφία, τα Μανιάτικα και τα Ταμπούρια, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 1.700 έως 2.100 ευρώ/τ.μ. Στους Δήμους Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού και Περάματος οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 1.700 έως 2.300 ευρώ/τ.μ., με τις υψηλότερες τιμές να παρουσιάζονται στον Κορυδαλλό, στην Άνω Αμφιάλη του Κερατσινίου και στη Νεάπολη της Νίκαιας.

newsit.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas