Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Για τη δίκη της Παρασκευής ετοιμάζονται οι δικηγόροι του Στρος-Καν και της καμαριέρας

http://www.lifo.gr/icache/470x300x2/310767_strauss%20can.jpgΕνώ ο Ντομινίκ Στρος-Καν περνά τις πρώτες του ημέρες στις φυλακές της νήσου Ράικερς, οι δικηγόροι του επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά και της 32χρονης καμαριέρας οργανώνουν τα νομικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν οι δύο πλευρές, ενόψει της Παρασκευής, οπότε ορίστηκε νέα δικάσιμος.


Οι δικηγόροι του Στρος-Καν καταβάλλουν προσπάθειες να αλλάξουν την υπερασπιστική γραμμή του πελάτη τους, τονίζοντας ότι υπήρχε συναίνεση της καμαριέρας -γεγονός που θα αρνηθεί κατηγορηματικά η 32χρονη ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπως δηλώνει ο συνήγορός της.

«Όταν οι ένορκοι θα ακούσουν τη μαρτυρία της και θα την δουν, όταν τελικά θα μπορέσει να διηγηθεί την ιστορία της δημόσια, θα αντιληφθούν ότι οι ισχυρισμοί τους για συναινετική σεξουαλική συνεύρεση ή για ραντεβού, είναι ψευδείς» δήλωσε ο δικηγόρος Τζεφ Σαπίρο.

«Δεν υπάρχει τίποτα το συναινετικό σε αυτό που συνέβη σε εκείνο το δωμάτιο του ξενοδοχείου» υπογράμμισε.

Ενώπιον του δικαστηρίου τη Δευτέρα ο δικηγόρος του Στρος-Καν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, είπε με διφορούμενο τρόπο: «Τα ιατροδικαστικά στοιχεία, κατά την άποψη μας, δεν συμπίπτουν με μια καταναγκαστική συνουσία», χωρίς να γίνει γνωστό αν αυτή η δήλωση αντιπροσώπευε μια νέα γραμμή άμυνας αφότου ο Στρος-Καν αρνήθηκε όλα τα γεγονότα.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το σύστημα που εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης από το 1977 με τις ηλεκτρονικές κλειδαριές, μπορεί να δώσει ένα παραπάνω στοιχείο για την κίνηση που υπήρχε την επίμαχη ώρα στη σουίτα όπου διέμενε ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Κι αυτό γιατί τα κλειδιά αυτά έχουν πάνω τους μία μαγνητική ταινία, η οποία αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη για το πότε η πόρτα ανοίγει και πότε κλείνει.

Το κατηγορητήριο εναντίον του μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ιδιαιτέρως βαρύ και ενδέχεται να τον στείλει στη φυλακή μέχρι και 25 χρόνια.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξετάζεται από ψυχολόγους, ενώ δεσμοφύλακες μπαίνουν κάθε μισή ώρα στο κελί του, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να βάλει τέλος στη ζωή του.

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος της 32χρονος καμαριέρας, Τζέφρι Σαπίρο, ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα δεν είχε ιδέα για την ταυτότητα του άνδρα που της επιτέθηκε στη σουίτα του ξενοδοχείου.

«Δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ούτε και είχε οποιεσδήποτε προγενέστερες συναλλαγές μαζί του» τόνισε ο Σαπίρο.

Σκιαγραφώντας το προφίλ της, ο δικηγόρος της είπε ότι η 32χρονη είναι χήρα με μία κόρη 15 ετών και κατάγεται από την Αφρικανική Γουινέα, από όπου και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη πριν από επτά χρόνια.

«Σκληρά εργαζόμενη και καλή μητέρα»

Η 32χρονη γυναίκα που φέρεται ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον επικεφαλής του ΔΝΤ
«δεν σταματά να κλαίει» μετά τα όσα συνέβησαν το Σάββατο στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης, ανέφερε ένας 42χρονος εστιάτορας που παρουσιάζεται ως αδελφός της καμαριέρας.

Ο 42χρονος από τη Γουινέα που έχει ένα μικρό εστιατόριο στην 8η Λεωφόρο στο Μανχάταν στο προάστιο Χάρλεμ ανέφερε ότι η αδελφή του του τηλεφώνησε το απόγευμα του Σαββάτου παρουσία γιατρών και αστυνομικών και του είπε ότι «της συνέβη κάτι πολύ σοβαρό». «Έκλαιγε , δεν σταματούσε να κλαίει», ανέφερε ο αδελφός της.

Του είπε ακόμα ότι θέλει να της βρεί έναν δικηγόρο και ότι συνέβησαν διάφορα κακά πράγματα που κατάγγειλε στην αστυνομία.

Ο 42χρονος ανέφερε ότι η αδελφή του εργάζεται τρία χρόνια στο ξενοδοχείο αυτό ότι είναι μητέρα μιας εννιάχρονης και ότι μιλά άριστα γαλλικά.

«Είναι πολύ καλή μουσουλμάνα. Δεν φορά μπούργκα αλλά καλύπτει με μαντίλα τα μαλλιά της» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η αδελφή του δεν είχε ξαναδεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν και φυσικά δεν ήξερε την ιδιότητά του.

Ο 42χρονος πρόσθεσε ότι η αδελφή του βρίσκεται «σε ένα μυστικό μέρος» και όχι φρουρούμενη στο σπίτι της στο Μπρονξ, ο διαχειριστής του οποίου ανέφερε ότι «είναι μια πολύ όμορφη τριαντάρα από την Αφρική που δεν έχει προκαλέσει ποτέ προβλήματα. Εργάζεται σκληρά και είναι πολύ σοβαρή και πολύ ήσυχη».

Παρόμοιους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησαν και οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου για την υπάλληλό τους επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλειά της».

Δημοσκόπηση στη Γαλλία

Πάντως η πλειοψηφία των Γάλλων, ποσοστό 57%, θεωρεί ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι «θύμα συνωμοσίας» σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αντίθετα, το 32% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο σοσιαλιστής πολιτικός, ο οποίος εθεωρείτο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία, δεν είναι «θύμα συνωμοσίας», ενώ το 11% δεν εξέφρασε γνώμη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τα μέσα ενημέρωσης BFM-TV, RMC και 20 Minutes.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 70% πιστεύει πως πρόκειται για συνωμοσία σε βάρος του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το 23% δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή και το 7% δεν έχει γνώμη.

Εξάλλου το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί η πολιτική έχει σε γενικές γραμμές ένα ρόλο στην υπόθεση αυτή, ενώ το 38% πιστεύει το αντίθετο. Σύμφωνα με το 57% των ερωτηθέντων, η ηγεσία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος «μάλλον ευθύνεται» γι' αυτό, άποψη που δεν συμμερίζεται το 31%.
Newsroom ΔΟΛ

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas