Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ηγετική παραμένει η θέση ΗΠΑ και Βρετανίας τονίζει ο Μπαράκ Ομπάμα


Ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ουεστμίνστερ Χολ
Στην ηγεμονική θέση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην διεθνή κοινότητα, παρά την ανάδυση νέων κρατών που αναλαμβάνουν ευθύνες, αναφέρθηκε ο Μπαράκ Οπμάμα κατά την ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Η συμμαχία μας θα παραμείνει για την επίτευξη του στόχου για ένα αιώνα που θα είναι περισσότερο ειρηνικός, με περισσότερη ευημερία και δικαιοσύνη» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των αναδυόμενων χωρών όπως «η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία», ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι «ο κόσμος αναρωτιέται αν η άνοδος της ισχύος αυτών των χωρών θα συνοδευθεί από την πτώση της αμερικανικής και ευρωπαϊκής επιρροής στον κόσμο».

Συμπλήρωσε όμως ότι «το επιχείρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι χώρες αυτές εκπροσωπούν το μέλλον και ότι ο δικός μας ηγετικός ρόλος έχει παρέλθει. Αυτό το επιχείρημα είναι λανθασμένο.»

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιστορία των δύο χωρών, που ξεκίνησε με μία επανάσταση και ένα πόλεμο αλλά σταδιακά μετασχηματίστηκε σε παγκόσμια συμμαχία  ευημερίας και ασφάλειας, παρατηρήσεις που έγιναν δεκτές με θερμά χειροκροτήματα από τους βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι η επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων είναι σε «σημείο καμπής με τη μεταβίβαση της ηγεσίας στους Αφγανούς».

Υποσχέθηκε δε ότι θα επιδιωχθεί «μόνιμη ειρήνη» με όσους αποκοπούν από την αλ Κάιντα και καταθέσουν τα όπλα.

«Θα διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι ποτέ ασφαλές λιμάνι για τους τρομοκράτες».

Πιστεύουμε στο δίκαιο των πολιτών, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα σε άλλο σημείο της ομιλίας του και σε αναφορά στο κύμα εξεγέρσεων στη βόρεια Αφρική, για τις οποίες μία εβδομάδα νωρίτερα προσέφερε πολιτική και οικονομική υποστήριξη.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ιστορία μας διδάσκει ότι η δημοκρατία δεν είναι εύκολη. [...] Η εξουσία σπάνια παραδίδεται χωρίς μάχη -ειδικά σε μέρη με φυλετικές διαιρέσεις» ενώ προειδοποίησε για την επικίνδυνη τροπή που παίρνουν τα πράγματα λόγω του λαϊκισμού κατονομάζοντας τον εξτρεμισμό και τον εθνικισμό.

Στη Λιβύη, όπου η Βρετανία σηκώνει μεγάλο μέρος από το βάρος των επιχειρήσεων και οι ΗΠΑ κρατούν πλέον ένα δευτερεύοντα, υποστηρικτικό ρόλο, «οι σύμμαχοι σταμάτησαν μία σφαγή, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε κάθε αδικία στην περιοχή» όπως επισήμανε.
Newsroom ΔΟΛ
in.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas