Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους η τελευταία εκτόξευση του Endeavour


Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το τελευταίο ταξίδι του Endeavour
Λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση, η NASA ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή αναχώρηση του Endeavour, του προτελευταίου διαστημικού λεωφορείου που συνταξιοδοτείται πριν από την τελική πτήση με το Atlantis.
Στο διαστημικό λεωφορείο παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα σε δύο θερμαντικά σώματα της βοηθητικής μονάδας ενέργειας, όπως έγινε γνωστό.

Το πλήρωμα μάλιστα κατευθυνόταν με το λεωφορείο προς το σημείο της εκτόξευσης πριν τους γνωστοποιηθεί η αναβολή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της NASA η επόμενη προσπάθεια θα γίνει το νωρίτερο την Κυριακή και μάλλον μέσα στην εβδομάδα.

Η εκτόξευση θα γινόταν στις 22:47 ώρα Ελλάδος υπό το βλέμμα του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και της οικογένειας του που δεν είχε φτάσει όταν ανακοινώθηκε η ακύρωση.

Μαζί του ήταν προγραμματισμένο να την παρακολουθήσει η βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς, σύζυγος του κυβερνήτη του Endeavour, Μαρκ Κέλι, η οποία βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάρρωσης μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε στο κεφάλι στις 8 Ιανουαρίου.

Το Endeavour θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο, ένα όργανο κόστους 2 δισ. δολαρίων, το οποίο θα μελετήσει την αντιύλη και τη λεγόμενη σκοτεινή ύλη -το μυστηριώδες, αόρατο υλικό που πιστεύεται ότι γεμίζει το Σύμπαν.

Μετά την επιστροφή του (η αποστολή έχει διάρκεια σχεδόν δύο εβδομάδες) το Endeavour θα γίνει έκθεμα στο Κέντρο Επιστημών της Καλιφόρνια που βρίσκεται στο Λος Άντζελες, περίπου 100 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο όπου συναρμολογήθηκε το σκάφος.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναμενόταν να συρρεύσουν μέσα και γύρω από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι για να παρακολουθήσουν την τελευταία εκτόξευση του Endeavour.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές αναμένονταν 500.000-750.000 άτομα. Μόνο οι 40.000 από αυτούς χωράνε στο ίδιο το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Οι υπόλοιποι θα διασκορπιστούν στην τεράστια ανοιχτή έκταση που περιβάλλει το Κέντρο.

Το Atlantis, το οποίο θα εκτοξευτεί τον Ιούνιο για την τελευταία αποστολή διαστημικού λεωφορείου, θα παραμείνει στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και θα γίνει έκθεμα στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, λίγα χιλιόμετρα από τις εξέδρες εκτόξευσης.

Newsroom ΔΟΛ

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas