Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Τρομοκρατικό χτύπημα πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο Μαρακές «βλέπει» το Μαρόκο


Αρκετοί από τους νεκρούς της βομβιστικής επίθεσης ήταν τουρίστες
Έρευνα για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Πέμπτη σε καφετέρια στο Μαρακές και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 άτομα διεξάγει το Μαρόκο. Για «τρομοκρατικό χτύπημα» κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Ταΐμπ Σερκάουι. Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η μαροκινή αστυνομία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα. «Οδοφράγματα έχουν στηθεί στη είσοδο των μεγάλων πόλεων για την εγγύηση της εσωτερικής ασφάλειας» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Μεταξύ των θυμάτων είναι υπάλληλοι και πελάτες του καταστήματος -αρκετοί εκ των οποίων ξένοι τουρίστες. Οι εθνικότητες των θυμάτων ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι Γάλλους νεκρούς. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε 16 νεκρούς.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, καταδίκασε την επίθεση και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον βασιλιά Μοχάμεντ ΙΣΤ' διέταξε να γίνει «πλήρης και διαφανής έρευνα» για τα αίτια της βομβιστικής επίθεσης.

Πάνω από 20 άτομα τραυματίστηκαν, μερικά από τα οποία αρκετά σοβαρά, όταν σημειώθηκε η έκρηξη στην εμβληματική πλατεία Τζέμα ελ-Φνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου, Ταΐμπ Σερκάουι, κάνει λόγο για «τρομοκρατικό χτύπημα».

«Μπορώ να σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία με κάθε νόμιμο μέσο. Οι εγκληματίες που έκαναν αυτή την πράξη θα τιμωρηθούν από τη Δικαιοσύνη» τόνισε.

«Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» πρόσθεσε ο υπουργός, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΑΡ.

Ο μαροκινός υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε, ωστόσο, να επιβεβαιώσει την εκδοχή της επίθεσης αυτοκτονίας. «Δεν μπορώ να πω αν ήταν ένας καμικάζι» ο δράστης της επίθεσης, τόνισε.

«Με τη βοήθεια φίλων και γειτονικών χωρών θα διενεργήσουμε την έρευνα για να καθοριστούν οι συνθήκες και οι δράστες του εγκλήματος αυτού» πρόσθεσε.

Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση, επαναλαμβάνοντας ότι «η τρομοκρατία σε κάθε μορφή και εκδήλωσή της συνιστά μια από τις μεγαλύτερες απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος από την επίθεση.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη, θα είναι η πιο αιματηρή επίθεση των τελευταίων οκτώ χρόνων στο Μαρόκο μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Καζαμπλάνκα, με 45 θύματα, το 2003.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas