Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ο λαγός του Πάσχα, τα βαμμένα αυγά και η Ανάσταση!

Ο πασχαλινός διάκοσμος είναι λίγο πολύ γνωστός, κουνελάκια, λαγουδάκια, παπάκια και βαμμένα αυγά σε όλα τα χρώματα. Τί σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τη Σταύρωση του Χριστού και την Ανάστασή του; Η απάντηση είναι απλή: καμία απολύτως!

Η καθιερωμένη πασχαλινή διακόσμηση έχει τις ρίζες της σε παγανιστικά έθιμα, ενώ σχετίζεται με τους εορτασμούς του Πάσχα αλλά ξεχωριστά από την χριστιανική παράδοση.

Σύμφωνα με το κέντρο παιδικής λογοτεχνίας και κουλτούρας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η προέλευση της γιορτής, καθώς και η ύπαρξη του λαγού του Πάσχα, μπορεί να εντοπιστεί στην προχριστιανική Γερμανία του 13ου αιώνα, όπου οι άνθρωποι λάτρευαν ένα πλήθος θεοτήτων.

Η τευτονική θεότητα Eostra ήταν η θεά της άνοιξης και της γονιμότητας και γιορτές πραγματοποιούνταν προς τιμήν της, την περίοδο της εαρινής ισημερίας.

Το σύμβολό της δε, ήταν το κουνέλι, λόγω του υψηλού ποσοστού αναπαραγωγής του ζώου.

Η άνοιξη συμφολίζει επίσης, τη νέα ζωή και την αναγέννηση, ενώ το αυγό είναι αρχαίο σύμβολο γονιμότητας.

Τα αυγά του Πάσχα συμβολίζουν και την Ανάσταση του Ιησού, όμως αυτή η σύνδεση έγινε πολύ αργότερα, όταν ο ρωμαιοκαθολικισμός έγινε η κυρίαρχη θρησκεία της Γερμανίας στον 15ο αιώνα και αφομοίωσε πολλές παγιωμένες παγανιστικές αντιλήψεις.
cosmo.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas