Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες περνούν τα σύνορα με την Τουρκία


Σύροι πρόσφυγες σε πρόχειρο καταυλισμό στην Τουρκία
Συνολικά 1.050 Σύροι πέρασαν τα σύνορα της χώρας τους με την Τουρκία τις τελευταίες 24 ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι η Άγκυρα δεν θα κλείσει την πόρτα της στους πρόσφυγες από τη Συρία. Την ίδια ώρα, η Ύπατη Εκπρόσωπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ καλεί τη Δαμασκό να σταματήσει την επίθεση κατά του λαού της. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η Συρία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Ψήφισμα που καταδικάζει τις πράξεις της Συρίας παρουσίασαν στο ΣΑ του ΟΗΕ Γαλλία και Βρετανία.

Ο αριθμός των Σύρων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις αυξάνεται συνεχώς. Ενώ μερικές δεκάδες Σύροι πολίτες περνούσαν τα σύνορα με την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες, το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε δραματικά.

Συνολικά 1.050 Σύροι πέρασαν τα σύνορα, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι η Άγκυρα δεν θα κλείσει την πόρτα της στους πρόσφυγες από τη Συρία.

Φοβούμενες την επανάληψη μίας κρίσης προσφύγων ανάλογης με εκείνη του 1991, οπότε η επίθεση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ εναντίον των Κούρδων είχε προκαλέσει μαζική έξοδο προς την Τουρκία, οι τουρκικές αρχές λαμβάνουν μέτρα στα σύνορα με τη Συρία.

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν αποκλείσει κάθε πρόσβαση των δημοσιογράφων στον συριακό καταυλισμό, ενώ ούτε η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ προσκλήθηκε στο κέντρο.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, διότι εκτός του ότι θέλει να αποφύγει ένα ανθρωπιστικό δράμα, φοβάται και την χαώδη κατάσταση που μπορεί να προκληθεί στη «γειτονιά» της σε περίπτωση αποχώρησης του Μπασάρ αλ Ασαντ από τη Δαμασκό.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, κάλεσε την Πέμπτη τη Συρία να σταματήσει «την επίθεση εναντίον του λαού της» και δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 10.000 έχουν συλληφθεί από τον Μάρτιο.

Η Νάβι Πιλάι απηύθυνε έκκληση προς τη Δαμασκό να επιτρέψει την πρόσβαση στη χώρα επιτροπής έρευνας των καταγγελιών, μεταξύ των οποίων και η επίθεση από ένοπλες ομάδες κατά την οποία σκοτώθηκαν 120 μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

«Είναι ελεεινό για οποιαδήποτε κυβέρνηση να προσπαθεί να υποτάξει τον λαό χρησιμοποιώντας τανκς, πυροβολικό και ελεύθερους σκοπευτές... Απευθύνω έκκληση προς την κυβέρνηση να σταματήσει την επίθεση αυτή εναντίον των θεμελιωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της» είπε.

Από το Βατικανό, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' που υποδέχθηκε τον νέο πρεσβευτή της Συρίας στην Αγία Έδρα, Χούσαν Εντίν Αάλα, απηύθυνε έκκληση προς τις συριακές αρχές «να αναγνωρίσουν την απαραβίαστη αξιοπρέπεια της ανθρώπινης υπόστασης».

Παρασκευή: «Ημέρα των φυλών»

Διαδηλωτές ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους την Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα, απευθύνοντας έκκληση στις φυλές της χώρας να κινητοποιηθούν κατά του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

«Οι φυλές υποστηρίζουν κάθε τι επαναστατικό. Ο λαός επιδιώκει την πτώση του καθεστώτος με ειρηνικό τρόπο και υπό τη σημαία της εθνικής ενότητας» αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα Syrian Revolution 2011 του Facebook, ονομάζοντας την αυριανή ημέρα «Παρασκευή των Φυλών».

«Έχουμε υποστηρίξει την επανάσταση από την πρώτη ημέρα. Το καθεστώς οφείλει να γνωρίζει ότι όλες οι συνιστώσες της κοινωνίας είναι εναντίον του» αναφέρεται σε ανακοίνωση των φυλών της πόλης Χομς που δημοσιεύεται στην ίδια σελίδα του Facebook.

Από την πλευρά τους, οι φυλές της Χαουράν, περιοχής της νοτιο-δυτικής Συρίας που περιλαμβάνει τις πόλεις Ντεράα και Σουέιντα εκφράζουν την «υποστήριξή τους στην επανάσταση».

«Απευθύνουμε έκκληση προς τις φυλές της Χαλέπας, του Ντέιρ Εζορ, της Ράκα, της Χομς, να ενωθούν μαζί μας για να εκδιώξουμε το καθεστώς» αναφέρεται στη σελίδα του Facebook.

Οι φυλές της Συρίας , που απαρτίζονται από τις μεγάλες οικογένειες της χώρας, έχουν μεγάλη κοινωνική επιρροή. Πολλές ανάμεσά τους είναι πιστές στο συριακό καθεστώς.

Ωστόσο, αρχηγοί συριακών φυλών έλαβαν μέρος στις συνελεύσεις της συριακής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και το Βέλγιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas