Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η μάχη των φύλων στη σκέψη... Ποιο κερδίζει;

Ποιος θα περίμενε ότι οι άντρες λειτουργούν καλύτερα υπό το καθεστώς πίεσης..ενώ οι γυναίκες με την ηρεμία; Τόσα χρόνια υπήρχε η άποψη πως οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν άγχος, που πιέζονται κ.ο.κ., ενώ οι άντρες ήταν οι αδιάφοροι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν η πίεση μεγαλώνει, ο άντρας είναι πιο αποδοτικός, ενώ οι γυναίκες θέλουν τον χρόνο τους για να πάρουν μια απόφαση. Τα βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως τα δύο φύλα, έχουν διαφορετικούς τρόπους ενεργοποίησης του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Nichole Lighthall, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, δήλωσε πως «οι άνδρες και οι γυναίκες σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, σε φυσιολογικές συνθήκες». Τι γίνεται όμως όταν οι συνθήκες αλλάζουν;

Στη μελέτη έλαβαν μέρος εθελοντές, στους οποίους δόθηκε η αποστολή να φουσκώσουν ένα ειδικό μπαλόνι, συνδεδεμένο με υπολογιστή, όσο περισσότερο μπορούν, δίχως αυτό να σκάσει. Όταν τους ασκήθηκε πίεση, οι άντρες αύξησαν τις επιδόσεις τους, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια και απέδειξαν ότι λειτουργούν καλύτερα όταν πρέπει να πάρουν βιαστικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια της έρευνας, στους εθελοντές ασκήθηκε μεγάλη πίεση, με αφορμή ένα παιχνίδι μεγάλου ρίσκου, με σκοπό να ενεργοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όταν υπάρχει ανταμοιβή. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άντρες πήραν εκείνες τις αποφάσεις, γρήγορα και με ρίσκο. Τελικά κέρδισαν, σε αντίθεση με τις γυναίκες που παρουσίασαν μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Social Cognitive and Affective Neuroscience».

24ωρο

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas