Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η θετική σκέψη βελτιώνει τη σωματική υγεία

Το άγχος, η θλίψη, ο θυμός και η απόγνωση αφήνουν σχεδόν πάντα αρνητικό αποτύπωμα στην ψυχική υγεία μας. Ομως, η ανθρώπινη συναισθηματική εμπειρία... δεν παρέχει ενδιαφέρον για μελέτη στον χώρο της ψυχικής υγείας μόνον όταν ο άνθρωπος βιώνει δύσκολα ή νοσηρά συναισθήματα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να βγουν στο προσκήνιο μελέτες που εξετάζουν τα θετικά συναισθήματα, όπως η ικανοποίηση, η χαρά, το ενδιαφέρον και η αγάπη, καθώς και την επίδρασή τους στην ψυχολογική και σωματική μας υγεία. Να λοιπόν γιατί θα πρέπει να επιδιώκουμε να βιώνουμε θετικά συναισθήματα και πώς μπορούμε να το πετύχουμε.

Τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, κάποιος συνωστισμός, ένας θόρυβος, ο φόρτος εργασίας και η οικονομική ανασφάλεια αρκούν για να πυροδοτήσουν συναισθηματικές καταστάσεις, όπως άγχος, θυμός, επιθετικότητα και θλίψη.

Πρόσφατες μελέτες αναφέρονται στη σχέση ανάμεσα σε χρόνια αρνητικά συναισθήματα, όπως επιθετικότητα και άγχος, και σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως υψηλή πίεση και στεφανιαία νόσος. Επιπλέον, όταν βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα μπορεί να ερμηνεύσουμε ακόμη και μια ουδέτερη κατάσταση ως αρνητική. «Οι κατ’ επανάληψη αρνητικές ερμηνείες και η ακύρωση ή η αδιαφορία για τα θετικά στοιχεία μιας κατάστασης έχουν τελικά ως αποτέλεσμα να συντηρούν τα αρνητικά συναισθήματα και σε βάθος χρόνου μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ψυχολογική και σωματική μας υγεία».

Οι ειδικοί τονίζουν όμως ότι: «Τα αρνητικά συναισθήματα είναι και αυτά μέρος της φυσιολογικής συναισθηματικής εμπειρίας και, όταν βιώνονται μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα έντασης και διάρκειας, έχουν τη χρησιμότητά τους (π.χ. μικρές δόσεις άγχους μπορεί να μας κινητοποιήσουν να αναλάβουμε δράση ή να βελτιώσουν την απόδοσή μας, λίγη θλίψη μπορεί να μας βάλει σε μια κατάσταση εσωστρέφειας καιι ανασύνταξης, ενώ ο θυμός μπορεί να μας κινητοποιήσει να διεκδικήσουμε το δίκιο μας)».

Εχει διαπιστωθεί ότι αυτό που συντελεί στην ψυχολογική και σωματική ευεξία είναι η εξισορρόπηση των αρνητικών συναισθημάτων από θετικά συναισθήματα. Το πλεονέκτημα αυτής της εξισορρόπησης είναι ότι «τα θετικά συναισθήματα επιδρούν θετικά στην ψυχολογία και την υγεία μας καθώς διευρύνουν την αντίληψη και κατανόησή μας, επεκτείνουν τη σφαίρα των δραστηριοτήτων μας και ενισχύουν τα σωματικά, διανοητικά και κοινωνικά αποθέματά μας».

Μπορούν ακόμη και να «διορθώνουν» τις επιζήμιες αλλαγές που ενδέχεται να προκαλέσουν τα αρνητικά συναισθήματα στη φυσιολογία του σώματος και την ψυχολογία του ατόμου. Σε κάθε αρνητική περίσταση λοιπόν καλό είναι να:

- Επανεκτιμήσουμε μια κατάσταση με στόχο να δούμε και τα πιθανά θετικά που μπορεί να κρύβει.

- Προσπαθούμε να οργανώνουμε πλάνο δράσης και να μην τις αντιμετωπίζουμε παθητικά και μοιρολατρικά.

- Δημιουργούμε ευκαιρίες για τη συμμετοχή μας σε ευχάριστες δραστηριότητες.

- Δίνουμε σημασία σε όμορφες στιγμές μέσα στην ημέρα μας (π.χ, να παρατηρήσουμε ένα όμορφο δειλινό, να αποδεχτούμε ένα θετικό σχόλιο) και να κάνουμε χρήση του χιούμορ.

Κατ' αυτόν τον τρόπο δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να κάνει έστω και μικρής διάρκειας διαλείμματα από την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων και βοηθούμε την ψυχή και το σώμα μας να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Καλό είναι λοιπόν να επιδιώκεται -και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και να «διδάσκεται»- η βίωση θετικών συναισθημάτων ως μια μορφή θεραπείας για τη γενικότερη συμπεριφορά μας.
Espressonews

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas