Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Τι συμβαίνει όταν ξυπνάς .


Τι πραγματικά συμβαίνει οταν κοιμομαστε?
Τι παράγει και πως συμπεριφέρεται ο οργανισμός μας κατα τη διάρκεια του ύπνου?
Γιατί όταν έχουμε κλειστές τις κουρτίνες κοιμόμαστε περισσότερο? Δείτε τις απαντήσεις σε αυτά και μερικά ακόμα ερωτήματα σχετικά με τον ύπνο παρακάτω!

1. Ενώ εσύ κοιμόσουν
Είναι 4.00 το πρωί. Ενώ βρίσκεσαι ακόμη σε κάποιο όνειρο, το οποίο δεν πρόκειται μετά να θυμάσαι, η στρεσογόνα κορτιζόλη, της οποίας τα επίπεδα έπεφταν από την ώρα που αποκοιμήθηκες, φτάνει στο ελάχιστο επίπεδό της. «Σε αυτό το σημείο, η κορτιζόλη αρχίζει να ανεβαίνει ξανά και ξεκινά η διαδικασία του ξυπνήματος» σου λέει ο Chris Idzikowski, διευθυντής του Κέντρου Υπνου του Εδιμβούργου. «Κράτα την κορτιζόλη χαμηλά και κοιμήσου περισσότερο με το να είσαι ήρεμος πριν κοιμηθείς» σου λέει ο Sammy Margo, συγγραφέας του The Good Sleep Guide.
2. Ζεστό ξύπνημα
Ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται, η θερμοκρασία σου ανεβαίνει. «Οταν βλέπεις όνειρα, έχεις χαμηλότερη θερμοκρασία» εξηγεί ο Margo. «Για να ξυπνήσεις το σώμα σου χρειάζεσαι λίγους βαθμούς παραπάνω». Αν έχεις αυτόνομη θέρμανση που προγραμματίζεται, βάλ' τη να αρχίσει μία ώρα πριν από αυτήν που πρέπει να ξυπνήσεις.
3. Ωρα να δεις το φως
Το φως που μπαίνει από τις κουρτίνες είναι το σημάδι που περιμένει το σώμα σου για να σταματήσει να παράγει μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. «Οσο πιο σκοτεινό είναι το δωμάτιο τόσο πιο πολλή μελατονίνη θα παραγάγεις και τόσο πιο πολύ θα κοιμηθείς» σου λέει ο καρδιολόγος Χρήστος Παναγούλης. Ρύθμισε τα επίπεδα μελατονίνης σου με βαριές κουρτίνες -αν κοιμάσαι ελαφρά- ή δοκίμασε το Lumie Bodyclock (125 ευρώ, www.lumie.com), το οποίο θα σε ξυπνήσει με ένα απαλό φως την ώρα που θες.
4. Υπνωτική σαλάτα
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο εγκέφαλός σου επεξεργάζεται κύκλους φωτός, μέσου και βαθιού ύπνου, οι οποίοι κρατάνε 90-110 λεπτά περίπου. Επτάμισι ώρες (τέσσερις έως πέντε κύκλοι) είναι το ιδανικό. «Αν έφαγες MSG ή διάφορα Ε, η ποιότητα του ύπνου σου θα πέσει αισθητά» σου λέει ο Margo. «Θα είναι πιο πιθανό να ξυπνήσεις στη μέση του κύκλου και να νιώθεις χάλια». Φάε ένα «ηρεμιστικό» βραδινό: μαρούλι (ηρεμεί το νευρικό σύστημά σου) και γαλοπούλα (πλούσια σε τρυπτοφάνη, που σε νυστάζει) πριν από τις 9.00.
5. Κουνήσου!
Μόνο που δεν μπορείς ακόμη. Οταν κοιμάσαι, οι μύες σου -εκτός από αυτούς που χρησιμοποιούνται για την αναπνοή- είναι σχεδόν παράλυτοι» σου λέει ο Idzikowski. «Αν ξυπνήσεις στη μέση του κύκλου, το πιο πιθανό είναι να πάθεις αδράνεια ύπνου, κάτι που θα κάνει την κίνησή σου άτσαλη για τα πρώτα 15 λεπτά μετά το ξύπνημα». Εννοεί τους μυς της κίνησης, όχι αυτόν που σκεφτόσουν.
6. Η αυγή της λιχουδιάς
Ενώ σέρνεσαι από το κρεβάτι σου, η προτεραιότητά σου είναι το φαγητό. «Φάε μέχρι και μία ώρα μετά που θα σηκωθείς και θα έχεις υψηλότερα επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα» σου λέει ο Παναγούλης. Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα ποτήρι νερό, όχι παγωμένο. «Θα σε ενυδατώσει χωρίς να ρίξει τη θερμοκρασία σου» σου λέει ο Margo. Μη χουζουρέψεις. Η αδράνεια ύπνου είναι χειρότερη μετά το χουζούρι. Τον άκουσες. Τώρα σήκω αμέσως από το κρεβάτι.
πηγή

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas