Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Προς επιμήκυνση ή νέο δάνειο οδεύει και η Ιρλανδία

Ετοιμη να ζητήσει επιπλέον δανειακή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ φέρεται η Ιρλανδία.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Λίο Βάραντκαρ με δηλώσεις του στο κυριακάτικο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι εφικτή η επιστροφή της χώρας της στις αγορές όχι μόνο το 2012 αλλά ίσως ούτε και το 2013.

Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί ενδεχομένως να συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ «είτε μια επιμήκυνση του σημερινού προγράμματος δανεισμού είτε ένα δεύτερο πρόγραμμα».

Η Ιρλανδία έχει συμφωνήσει με την τρόικα δανειακή βοήθεια 85 δισ. ευρώ.

Τα 35 δισ. προορίζονται για την στήριξη των τραπεζών της χώρας, που περιήλθαν σε δραματική οικονομική κατάσταση όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων το 2008.

Το ΔΝΤ είχε δηλώσει προ ημερών ότι σε περίπτωση που περισσέψουν χρήματα από τα 35 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες, αυτά θα μπορούσαν να διοχετευθούν ως βοήθεια στην ιρλανδική κυβέρνηση, εφ' όσον καθυστερήσει την επιστροφή της στις αγορές.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Ίμον Γκίλμορ προσπάθησε να υποβαθμίσει την πιθανότητα να παρασυρθεί η χώρα του ως πιόνι του ντόμινο σε περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

«Είναι λάθος να τοποθετείται η Ιρλανδία στο ίδιο καλάθι με την Ελλάδα», είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas