Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα πιέζουν το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,438 δολάρια.

Στον απόηχο των ελληνικών εξελίξεων κινείται η ισοτιμία του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4352 δολάρια από το επίπεδο των 1,4355 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο τα οποία εκτιμούν ότι η Ε.Ε προετοιμάζεται να προσφέρει στη χώρα μας και νέο πακέτο διάσωσης (με διψήφιο ποσό σύμφωνα με την εκδοχή της Γερμανικής Handesblatt) ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη αποκλιμάκωση των περιθωρίων στην αγορά ομολόγων.

Από την άλλη πλευρά το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Lorenzo Bini Smaghi τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου Χρέους, την οποία χαρακτήρισε πολιτική αυτοκτονία. Παράλληλα προειδοποίησε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα "γονάτιζε τις ελληνικές τράπεζες". Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,438 δολάρια.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων πιέσεις προκάλεσε η είδηση της υποβάθμισης με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων. Στο ΗΔΑΤ τo σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα 17 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,15 με 16 εκατ. ευρώ και στο 3ετές ομόλογο λήξεως 20,03,12 με 9 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς περιορίστηκε στο 12,49% από 12,66% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19.06.20) να διαμορφώνεται στο 15,50% από 15,75% χθες έναντι 3,11% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,15%, στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο 1,92% στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 1,70% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,42% και ο μήνας παρέμεινε στο 1,25%.
newsit.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas