Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011

Τουρκία: Νικητές ο Ερντογάν και οι Κούρδοι

Νικητής ο Ερντογάν με καταμετρημένο το 99,6% των ψήφων. 36 ανεξάρτητους βουλευτές εκλέγουν οι Κούρδοι.

Με ποσοστό 49,92% (46,6% στις εκλογές του 2007) κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με καταμετρημένο το 99,6% των ψήφων και εκλέγει 325 βουλευτές, κατά πέντε λιγότερους από την πλειοψηφία που απαιτείται για να αλλάξει το Σύνταγμα μόνο με τις δικές του ψήφους.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,93% (20,9) που εκλέγει 135 βουλευτές, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,01% (14,3%) που εκλέγει 54 βουλευτές και τέλος οι ανεξάρτητοι που υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 6,62% (5,4) το οποίο ωστόσο εκλέγει 36 βουλευτές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σχηματίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματός του. Το μοναδικό του πρόβλημα είναι το ότι δεν κατακτά την πλειοψηφία των 330 βουλευτών. Κατά τα άλλα, το περίπου 50% δίνει άνευ προηγουμένου αέρα στο κόμμα.

Στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος επικρατεί "συγκρατημένη απαισιοδοξία" πράγμα που οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος και στο γεγονός ότι το επιτελείο του ΡΛΚ περίμενε ποσοστό κοντά στο 30%.

Σημειώνεται ότι κατά μεγάλο βαθμό, η αύξηση της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του ΡΛΚ σε σχέση με το 2007 οφείλεται στη μεγάλη μείωση των ποσοστών των μικρών κομμάτων.

Οι εκλογές συνοδεύτηκαν απο βίαια επεισόδια με τραυματίες και 40 συλλήψεις. (Διαβάστε την είδηση)

Mε το Live Event υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις όλες τις εξελίξεις και τα παρασκήνια των εκλογών.
Αποκλειστικά στο Νewsit και στο ΟnAlert.
Περισσότερα στο OnAlert.gr

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Blogas | Bloggerized by Blogas