
Αυτό το μοναδικό σπίτι βρίσκεται στην Ελβετία. Είναι το σπίτι Γη, βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζεται από τη χρήση του φυσικού εδάφους ώστε αν διαμορφωθούν οι εξωτερικοί τοίχοι. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι μέσα στο έδαφος.
Αυτό είναι κατασκευασμένο με την παραδοσιακή αφρικανική αρχιτεκτονική. Συνήθως είναι στρογγυλά στο σχήμα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι από την περιοχή σε όσο πιο ακατέργαστη μορφή γίνεται. Οι τοίχοι του rondavel είναι από πέτρες, ενώ για σοβά χρησιμοποιούν άμμο, χώμα, ή κάποιον συνδυασμό αυτών αναμεμιγμένο με κοπριά. Η σκεπή γίνεται με κλαδιά δέντρων.
Βρίσκεται στο Μεξικό και είναι από τα πιο εντυπωσιακά σπίτια που έχουμε δει.
Rumah gadang σημαίνει «μεγάλο σπίτι», είναι παραδοσιακά σπίτια του Minangkabau. Τόσο η αρχιτεκτονική, όσο και η διακόσμηση, αλλά και οι λειτουργίες του σπιτιού, είναι ανάλογα με την κουλτούρα του Minangkabau.
Η ιδιότυπη καλύβα Toda στο Nilgiris της Ινδίας είναι γνωστή για τον διάκοσμο στην πρόσοψη και την πολύ μικρή πόρτα.
Ο λαός των Toda είναι μια μικρή ποιμενική κοινότητα που ζουν στο απομονωμένο οροπέδιο Nilgiris στην νότια Ινδία. Πριν το τέλος του 18ου αιώνα οι Toda συνυπήρχαν σε τοπικό επίπεδο με άλλοες κοινότητες, μεταξύ αυτών η Badaga, Kota, και Kurumba με μία ιεραρχία που ήθελε τους Toda στην κορυφή της.
Το χρησιμοποιούν τα μέλη της φυλής Korowai, καλούνται επίσης και Kolufo. Είναι άνθρωποι της νοτιοανατολικής Παπούα ( δηλαδή, το νοτιοανατολικό μέρος του δυτικού τμήματος της Νέας Γουινέας). Μέχρι τη δεκαετία του 1970 αγνοούσαν την ύπαρξη οποιουδήποτε λαού, εκτός από τον εαυτό τους και ορισμένα άμεσα γειτονικά χωριά. Ελάχιστοι από αυτούς είναι εγγράμματοι. Πρόκειται για ένα από τα λίγα χωριά σωζόμενων λαών στον κόσμο που λέγεται πως είναι κανίβαλοι. Άλλοι το αρνούνται λέγοντας πως κάποτε υπήρξαν αλλά έπαψαν να τρώνε ανθρώπινο κρέας εδώ και δεκαετίες.
Υπακούουν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της νοτιοανατολικής περιοχής της Απουλίας στην Ιταλία. Ξεχωρίζουν για την κωνική στέγη.
Η Palloza είναι ένα παραδοσιακό αχυρένιο σπίτι που συνηθίζεται στην Galicia της Ισπανίας. Πρόκειται για κυκλικό ή οβάλ με 10 μέτρα διάμετρο. Αυτά τα σπίτια είναι χτισμένα έτσι ώστε να αντέχουν στο δριμύ ψύχος και σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Η βασική του δομή είναι από πέτρα και μέσα χωρίζεται σε δωμάτια για τους ανθρώπους και τα ζώα με ξεχωριστές εισόδους. Η στέγη είναι κωνική, από άχυρο σίκαλης πάνω σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Δεν υπάρχει καμία καμινάδα και ο καπνός βγαίνει από τα άχυρα.
Η χρήση της γης σαν εστία, ή για τη δομή αυτής, είναι μια αρχιτεκτονική πρακτική που χρησιμοποιείται από πολλούς και διάφορους λαούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο λόγος φυσικά είναι η μόνωση που μπορεί να παρέχει η Γη. Σήμερα, με αφορμή την στροφή του ανθρώπου σε οικολογικούς και πιο οικονομικούς τρόπους διαβίωσης, αρχίζει να επανέρχεται στις επιλογές των αρχιτεκτόνων. Η φωτογραφία είναι από αγροτικά σπίτια στην περιοχή Keldur της Ισλανδίας.
Το Crannog είναι ένα τεχνητό νησί, συνήθως χτίζεται σε λίμνες, ποτάμια και εκβολές ποταμών. Χρησιμοποιούταν συχνά σαν κατοικίες στους προϊστορικούς χρόνους, ή τον μεσαίωνα.
Τούρκικα με αραβική αρχιτεκτονική βρίσκονται στην Mardin, μια πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία.
Και αυτά στην Τουρκία, στην περιοχή Harran. Το ενδιαφέρον σε αυτά τα σπίτια είναι ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου ξύλο για την κατασκευή τους. Ο σχεδιασμός αυτών των σπιτιών από λάσπη πιστεύεται ότι ήταν ίδιος για τουλάχιστον 3000 χρόνια, μέχρι το 1980, όταν σταμάτησε επίσημα να χτίζεται.
Στη Sulawesi της Ινδονησίας. Ξεχωρίζουν από τις καμπύλες στις στέγες που τα κάνουν να μοιάζουν με βάρκες και το ότι το κύριο σώμα είναι υπερυψωμένο πατώντας πάνω σε ξύλινα δοκάρια.
Στο Ιρακ αυτά τα σπίτια είναι κατασκευασμένα με καλάμια. Συνήθως είναι πλωτά.
Είναι από τα πρώτα σπίτια που κάνανε οι Αμερικανοί, μπορούσε να κατασκευαστεί γρήγορα και παρείχε καλό καταφύγιο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τα κατασκευάζουν στο Περού τα μέλη της φυλής Uru που ζουν γύρω από τη λίμνη Τιτικάκα (η ψηλότερη λίμνη στον κόσμο).
Τα κάνανε στο Muskegon State Park στο Μίσιγκαν σαν φρούρια για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των Ινδιάνων.
Είναι μία αρχαία Κέλτικη καλύβα την οποία αναπαρήγαγαν σε ακριβές αντίγραφο.
Αυτό το σπίτι-σπηλιά με το ανθρώπινο πρόσωπο βρίσκεται στο Bomarzo της Ιταλίας και χτίστηκε τον 16ο αιώνα.
Τα κατασκευάζουν στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.
www.viewdeco.gr